Dink Davasında Karar Çıktı

CNN TÜRK

Hrant Dink cinayeti davasında mahkeme kararını açıkladı. Yasin Hayal “cinayete azmettirmekten” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Erhan Tuncel’e ise Hrant Dink cinayetinden ceza verilmedi! Mahkeme, “cinayette örgüt yok” dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada tutuklu olarak yargılanan Yasin Hayal’i, “Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
Davayı karara bağlayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 19 sanıklı davanın tutuklu sanıklarından Yasin Hayal’e “Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.
Bütün sanıkların “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan beraatına karar veren mahkeme heyeti, Erhan Tuncel’i Mc Donald’s’ın bombalanması eylemine ilişkin 10 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti. Hrant Dink cinayeti nedeniyle ceza verilmedi.

Yasin Hayal Azmettiricilikten Ceza Aldı

Mahkemenin 19 sanık ile verdiği kararlar şöyle…
Mahkeme sanık Yasin Hayal’in “Ogün Samast’ı Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmesi yönünde azmettirdiği” sabit olduğundan “suçun işleniş biçimi, sanığın güttüğü amaç ve saiki, eylemin özellikleri göz önüne alınarak tasarlayarak adam öldürmeye azmettirmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, Hayal’in yargılama sürecindeki tutum ve davranışları dikkate alınarak indirim yapılmasına yer olmadığına da hükmetti.

Orhan Pamuk’u Tehditten Ceza Aldı

Hayal’e ayrıca gözaltında adliyeye getirildiği gün “Orhan Pamuk akıllı olsun akıllı” sözlerinden dolayı da ceza verildi. Hayal, Orhan Pamuk’u tehdit suçundan 3 ay hapisle cezalandırıldı. Hayal’in kişilik özellikleri, yargılama sürecindeki gözlemlenen davranışları, yeniden suç işlemeyeceği konusunda mahkemece kanaat verilmediği gerekçesiyle verilen 3 aylık hapis cezası ertelenmedi. Hayal’e “ruhsatsız silah bulundurmak” suçundan da suçun işleniş biçimi, sanığın güttüğü amaç ve saiki, eylemin özellikleri göz önüne alınarak 1 yıl hapis ve 30 gün adli para cezası verildi. Sanık Yasin Hayal’in “Silahlı terör örgütünün yöneticisi olma”suçu sabit olmadığından beraatine karar verildi.

Erhan Tuncel’e Örgüt Yöneticiliğinden Beraat

Erhan Tuncel’in “Silahlı terör örgütü yöneticisi olma, tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme” suçu sabit olmadığından beraatine karar verildi. Mahkeme sanık Erhan Tuncel’in, Yasin Hayal’in Mc Donalds’ta patlattığı bombayı imal ederek “Patlayıcı madde imal etme” suçunu işlediğine dikkat çekti. Suçun işleniş biçimi, sanıkların güttüğü amaç ve saiki, eylemin özelliklerini göz önüne alan Mahkeme, patlamanın çok sayıda insanın yaralanmasına sebebiyet vermesi, maddi hasar oluşturması, meydana gelen zarar ile tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak Tuncel’in 5 yıl hapis ve 500 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.
Tuncel’in ayrıca Yasin Hayal ile birlikte kişilerin hayatı, sağlığı ve mal varlığı bakımından tehlikeli olacak şekilde korku, kaygı ve panik yaratacak biçimde patlayıcı madde kullandığı sabit olduğundan suç konusunun önem ve değeri, suçun işlendiği zaman ve yer, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, kast yoğunluğu nedenleriyle 2 yıl hapis ile cezalandırılmasına hükmedildi.

Tuncel’e Toplam 10 Yıl 6 Ay Hapis

Erhan Tuncel’in MC Donalds patlamasındaki mağdur Numan Sezai Yomralıoğlu’nun motorlu aracına patlayıcı kullanmak suretiyle zarar verdiği gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis ve 220 lira adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Tuncel mağdur Gülümser Kurt’u silah ile 3 gün iş ve gücünden kalacak şekilde yaralamak suçundan 4 ay, Mağdur Gürcan Toprak’ı silah ile 5 gün iş ve gücünden kalacak şekilde yaralamak suçundan 4 ay, Mağdur Merve Serdar’ı silah ile 7 gün iş ve gücünden kalacak şekilde yaralamak suçundan 4 ay ve Mağdur Özlem Araz’ı silah ile 10 gün iş ve gücünden kalacak şekilde yaralamak suçundan 4 ay, Mağdur Hasan Koç’u silah ile 7 gün iş ve gücünden kalacak şekilde yaralamak suçundan 4 ay hapisle cezalandırdı.

Yattığı Süre Gözönüne Alındı, Tahliye Edildi

Toplamda bütün suçlardan 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılan Tuncel’in “verilen cezaların toplam miktarı ve tutuklulukta geçirdiği süreler göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.

Diğer Sanıklar

Mahkeme sanıklar Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’i, Ogün Samast’a Hrant Dink’i öldürmesi için yardım ettiklerinin sabit olduğunu ifade ederek, suçun işleniş biçimi, sanıkların güttüğü amaç ve saik, eylemin özellikleri göz önüne alınarak ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı. Ancak suçun yardım etme olması nedeniyle ceza 15’er yıl hapse indirildi. Mahkeme sanıkların yargılama sürecindeki davranışlarını da dikkate alarak cezaları 12’şer yıl 6’şar aya indirdi. Sanık Ahmet İskender ayrıca “ruhsatsız silah bulundurmak” suçundan 10 ay hapis ve 25 gün adli para cezası ile cezalandırıldı.
Sanıklar Zeynel Abidin Yavuz, Mustafa Öztürk ve Tuncay Uzundal’ın “Silahlı terör örgütüne üye olma ve tasarlayarak adam öldürme” suçları sabit olmadığından ayrı ayrı beraatlerine hükmedildi. Sanıklar Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçu sabit olmadığından ayrı ayrı beraatlerine karar verildi.
Sanıklar Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak’ın “Terör örgütüne yardım etmek ve suçluyu gizlemek” suçları sabit olmadığından ayrı ayrı beraatlerine hükmedildi. Sanıklar Salih Hacısalihoğlu, Yaşar Cihan ve Halis Egemen’in “Terör örgütüne yardım etmek” suçu sabit olmadığından ayrı ayrı beraatlerine karar verildi.
Sanık Salih Hacısalihoğlu’nun “ruhsatsız silah bulundurmak” suçunu işlediğini belirten Mahkeme, sanığın, suçun işleniş biçimi, sanıkların güttüğü amaç ve saik, eylemin özellikleri göz önüne alınarak 2 ay 15 gün hapis ve 25 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Osman Hayal De Beraat Etti

Mahkeme, Yasin Hayal’in abisi Osman Hayal’in “silahlı terör örgütüne üye olma, tasarlayarak adam öldürme” suçları sabit olmadığından beraatine karar verdi. Mahkeme, sanık Yasin Hayal’e verilen ceza miktarı göz önüne alındığında sanığın kaçma şüphesi bulunduğu kanaati oluştuğundan tahliye talebinin reddi ile hükmün tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Savcı Karara İtiraz Edecek

Öte yandan 7 sanığa mütaalasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteyen duruşma savcısı Hikmet Usta’nın mahkemenin verdiği karara itiraz edeceği öğrenildi. Verilen cezaları yetersiz bulan savcının kararı temyiz edeceği öğrenildi.

Yasin Hayal: “Karar Türkiye’nin Çirkinliğini Gösteriyor”

Bugün karara bağlanan Hrant Dink davasının tutuklu sanıkları Erhan Tuncel ve Yasin Hayal cezaevine götürüldü. Erhan Tuncel cezaevi aracına bindirilirken gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Yasin Hayal ise, “Herkesi seviyorum. Bu karar Türkiye’nin çirkinliğini gösteriyor” diye seslendi. Tuncel ve Hayal’i cezaevine götürecek cezaevi aracına iki polis araca eskort etti.
Yasin Hayal’in babası Bahattin Hayal verilen cezayı yüksek bularak, “Sarkozy savcı Sarkisyan hakim olsaydı bu kadar ceza vermezdi” diye konuştu.

Duruşmadan Detaylar

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin görülen davada, bugün karar çıkması bekleniyor. Ancak Dink ailesinin avukatları, cinayete ilişkin Trabzon emniyetinden hiçbir görevlinin yargı önüne çıkarılmadığı ve üst örgütün deşifre edilmediği gerekçesiyle, davanın sonlandırılmasına karşı çıkıyor.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 2’si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 25. duruşması başladı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal katıldı. Davanın tutuksuz sanıklarından Ersin Yolcu da duruşmada hazır bulundu.
Bir süre önce yapılan duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Rüstem Eryılmaz’ın karar vereceği yönünde uyarısında bulunması nedeniyle bu duruşmaya müdahil avukatlar ile bütün sanık avukatlarının katıldığı görüldü. Dink ailesi ise duruşma salonuna girmedi.
Duruşmada, Kadriye Ceylan adlı bir kadının davaya müdahil olmak amacıyla mahkemeye dilekçe gönderdiği belirtilerek, Ceylan’ın dilekçesinde “Oğlu Tolga Baykal Ceylan’ın 10 Ağustos 2005 tarihinden beri kayıp olduğu, gazeteci Mehmet Baransu’ya gönderilen bir ihbar mektubunda Ceylan’ın sanıklardan Osman Hayal ve arkadaşları tarafından işkenceye uğrayarak öldürüldüğünü öne sürdüğü” iddia ederek, mağdur olması nedeniyle davaya müdahil olarak katılma talebinde bulunduğu aktarıldı.
Bu taleple ilgili görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, talebin CMK’nın yasal koşullarını taşımadığını ve yerinde olmadığını belirterek, talebin reddine karar verilmesini istedi.
Tutuksuz sanıklardan Osman Hayal’in avukatı Eda Salman da Savcı Usta’nın görüşüne katıldığını bildirdi.
Mahkeme heyeti, Kadriye Ceylan’ın suçtan zarar gördüğüne ilişkin bilgi ve belge olmadığı gerekçesiyle bu talebin reddine hükmetti.

Savcı Mütalaasını Tekrar Etti

Duruşmada daha önce sunduğu mütalaası sorulan Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, mütalaasının aynen geçerli olduğunu ve tekrar ettiğini belirtti. Söz alan Dink ailesinin avukatlarından İsmail Cem Halavut, Savcı Usta’nın geçen duruşmada sunduğu beyanlarıyla ilgili söyleyeceklerinin olduğunu belirterek, Usta’nın sadece Hrant Dink’in cinayetine odaklanarak gerçeği göremediğini savundu.

Kamu Görevlileri İçin Defalarca Başvurduk!

Avukat Halavut, Hrant Dink’in Türkiye’deki azınlık politikalarını eleştiren haberler üzerine hedef seçilip tehdit edildiğini ve öldürüldüğünü öne sürerek, Dink’in bu tür haberler yazmaması durumunda hedef seçilmeyeceğini ve öldürülmeyeceğini ifade etti.
Savcı Usta’nın mütalaasında Dink cinayetiyle ilgili “Ergenekon” örgütünün Trabzon hücre yapılanmasını işaret ettiğini anlatan Halavut, oysa cinayetin sadece Trabzon hücre ayağıyla gerçekleşen bir cinayet değil, daha kapsamlı bir örgüt tarafından işlenmiş olabileceğini söyledi. Avukat Halavut, cinayette ihmali olan kamu görevlileri için  defalarca mahkemeye başvuruda bulunduklarını ve bu görevlilerin yargılanmasını istediklerini hatırlatarak, bu taleplerine rağmen örgütün kapsamının ortaya çıkmadığını, Dink cinayetinin Malatya Zirve Yayınevi katliamı ve Trabzon’daki Rahip Santoro cinayeti olaylarıyla yönlerinin olmasına rağmen illiyet bağı kurulmasını sağlayacak delillere ulaşılamadığını ve kamu görevlilerinin yargılanması durumunda davaya ilişkin daha fazla delil toplanabileceğini dile getirdi.
Savcı Usta’nın cinayete ilişkin örgütün Trabzon hücre yapılanmasına işaret ettiği halde Trabzon emniyetinin yargı karşısına çıkarılmamasını sorgulamadığını ve kamu görevlilerinin yargılanmasının üst örgütün deşifresi açısından önemli olduğunu belirten Halavut, Savcı Usta’nın sanıklardan Osman Hayal ile ilgili tespitinin dışında diğer tespitlerine kısmen katıldıklarını söyledi.
Tutuksuz sanıklardan Osman Hayal’in yargılama sırasında çelişkili ifadeler verdiğini ve savcının belirttiğinin aksine cinayet sırasında Trabzon’da değil, İstanbul’da olduğunu düşündüklerini aktaran Halavut, Osman Hayal’ın de “adam öldürmeye iştirak” ve “örgüt üyeliği” suçlamasından cezalandırılması gerektiğini vurguladı. Avukat Halavut, bütün sanıkların ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti.

“Sadece Trabzon Emniyeti’ne Üye”

Duruşmada sanıklardan Erhan Tuncel’in avukatı, müvekkilinin “ısmarlama bir fail” olduğunu ve Hrant Dink cinayetinde bir örgütün bulunmadığını öne sürdü. Tuncel’in avukatı, müvekkilinin sadece “yardımcı istihbarat elemanı olarak Trabzon Emniyeti’ne üye” olduğunu söyledi.

Tuncel Coştu

Daha sonra Erhan Tuncel sözlü savunmasını yaptı. Mahkeme heyetine savunmasını üç bölüm halinde hazırladığını ve 2-3 saat kadar süreceğini söyleyen Tuncel, savunmasına şiir okuyarak başladı.

Dostoyevski, Mevlana Ve Che Guavera’dan Alıntı

Köşe yazılarından alıntıyla “kozmopolizm, küresel ahlak” gibi konulara değinen Tuncel, “Şimdiye kadar kendimi savunmadan cinayeti olduğu gibi anlattım, susmadım” dedi. Daha sonra da Dostoyevski’den ve Mevlana’dan alıntılar yapan Tuncel, “Susmak onların dilinden konuşmamaktır” diye konuştu. Tuncel savunmasında bütün bunlarla da sınırlı kalmayarak Che Guavera’ya gönderme yaparak, “Gerçek bir devrimci dünyadaki tüm haksızlıkları benliğinde hissedendir” dedi. Tuncel, savunmasında “Suçluyu kazıyın altından insan çıkar” sözlerini de kullandı.
Tuncel, savunmasında Dink cinayetini, Keloğlan masalına benzetti ve “Bir varmış bir yokmuş” diye başlayarak Hrant Dink’in İstanbul Valiliği’nde tehdit edilmesinden itibaren anlatmaya başladı. Tuncel, süreci “ezop diliyle” anlatmasının nedenini ise, “5 yıl sonra hala masal anlatılıyor” diyerek açıkladı.

Savcıya dönük ifadeler

Davanın savcısına yönelik, “Savcı art niyetlidir diyemem, iyi niyetli hiç diyemem” ifadelerini kullanan Tuncel, “görevde ihmali olan” kamu görevlilerinin savcıyı kandırdığını ileri sürdü.
Savunmasında Ergenekon analizleri yapan Tuncel, Yasin Hayal’e yönelik suçlamalarda bulundu. Hayal’in Asala’dan El Kaide’ye kadar pek çok örgüte ilişkin bilgisi bulunduğunu söyledi ve “eylemlerini gün gün sayardı” diyerek imalarda bulundu.

Ramazan Akyürek’i Övdü

Başbakanlık Teftiş Kurulu raporuna değinen Tuncel, savunmasında Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’e ilişkin de “Yolda görsem tanımayacağım Sayın Ramazan Akyürek, İstihbarat Daire Başkanı olunca Ergenekon terör örgütüne dokunan kişidir. Ergenekon, önceki sorumlu Sabri Uzun’a da gitti ama o  dokunmadı” dedi.

“Azmettirici, Planlayıcı, Tetikçi Yasin Hayal”

Ramazan Akyürek ve kendisinin cinayetin azmettiricisi olarak basında yer aldığını söyleyen Tuncel, “Olayın azmettiricisi, planlayıcısı ve tetikçisi Yasin Hayal’dir” dedi.
Cinayet sonrasında yaptığı açıklamalar nedeniyle eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın pasifize edildiğini ileri süren Tuncel, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ı da gözaltına alınmasıyla ilgili gerçekleri söylememekle suçladı. Tuncel, Ramazan Akyürek’i savunarak, Celalettin Cerrah ve Reşat Altay hakkında suçlamalarda bulundu. Tuncel, “Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek müdürüm, benim açıklamalarımı ifşa ederek hükümete karşı bir darbeyi engellemiştir” diye konuştu.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın 25. duruşmasında sanıklara karar öncesi son sözleri soruldu.

“Vatan Sağolsun”

Duruşmada olan sanıklardan Erhan Tuncel, son sözünde, “Bu yolda bir aile, bir gençlik ve bir istikbal kaybettim. Vatan sağolsun” dedi.

“Kalemimi Kıracak Delikanlı Arıyorum”

Sanık Yasin Hayal, iddianameyi hazırlayan savcılardan Fikret Seçen’e hakaret etti.  Mahkeme Başkanı’nın hakaret etmemesi için uyardığı Hayal, “Benden şikayetçi olabilir” diye konuştu.
Hayal daha sonra “Bu salonlarda birçok Anadolu çocuğunun kalemi kırılmıştır. Buradan mahkemenize meydan okuyorum. Bakalım hangi delikanlı benim kalemimi kıracak? Kalemimi kıracak delikanlı arıyorum” ifadesini kullandı.

“Beraatimi İstiyorum”

Tutuksuz sanık Ersin Yolcu ve duruşmada olmayan sanıkların avukatları da beraatlerini talep ettiler.

“Hrant’ın Arkadaşları”ndan Açıklama

Duruşma öncesinde Beşiktaş’taki Barbaros Parkı’nda toplanan “Hrant’ın arkadaşları”, duruşmanın yapılacağı Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine kadar yürüdü. Adliye binasının önünde çeşitli sloganlar atan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HAS Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu ile gazeteci ve akademisyenlerin de aralarında bulunduğu Hrant’ın arkadaşları adına yapılan basın açıklamasında, “Biz Hrant için, içeride neye göre karar vereceklerini biliyoruz. Bu karar devletin kararıdır. Emniyetiyle, jandarmasıyla, istihbaratıyla, yargısıyla, medyasıyla, hükümetiyle, muhalefetiyle 5 yıl önce Hrant’ı aramızdan almaya karar vermiş olanlar şimdi adalet saraylarında bir karar daha verecekler” denildi.
“Biz bitti demeden, bu dava bitmeyecek” ifadesi kullanılan açıklamada, 2 gün sonra, 19 Ocak’ta Taksim’de Hrant’a doğru yürüneceği ve sokaklarda olunacağı duyurusu da yapıldı.
Grup üyeleri, duruşmanın bitimine kadar adliye önünde bekleyişlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Yayınlanma tarihi

17 January 2012

Kategori Listesi