Diyarbakır’da “Jitem” Davası

SABAH

Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak’ta çeşitli tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemi gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan ve aralarında ”Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan’ın da bulunduğu 16 sanıklı ”Jitem” davasına devam edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, İçişleri Bakanlığınca güvenlik gerekçesiyle kimlikleri değiştirilen tutuksuz sanık Fırat Can Eren ile başka bir suçtan tutuklu bulunan Adil Timurtaş hazır bulundu.

Sanık Eren, savunmasında, iddianamede yer alan atılı suçlamaları reddederek, ”Yasa dışı herhangi bir oluşum içerisinde yer almadım” dedi.

TİKKO üyesi olduğu için yargılandığı ve bir süre cezaevinde kaldıktan sonra Pişmanlık Yasası’ndan yararlanarak tahliye olduğunu ifade eden Eren, şunları söyledi:

”Tahliye olduktan sonra Silvan Er Eğitim Taburu’nda acemi birliğine asker olarak katıldım. Oradan Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Karargah ve Servis Bölüğü’ne geldim. Benimle birlikte bu davada sanık olan Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Abdulkadir Aygan, Hayrettin Toka ve Kemal Emlük de askerdi. Burada herkes gibi askerliğimizi yaptık. Terör örgütünden ayrıldığım için, örgütün yapısı ve yapabileceği eylemleri hakkında deneyimlerimizden yararlanıldı. Yakalanan örgüt üyelerinin ifadelerinin çözümlemesini yaptım. Bugün yine böyle bir görev verilse yaparım. Bismil’de katıldığım bir çatışmada yaralanarak gazi unvanı aldım. Askerlikten sonra bu kadro kapsamında askeriyede sivil memur olarak işe başladım.”

Duruşmaya müşteki olarak katılan eski Diyarbakır Baro Başkanı Mustafa Özer de 17 Haziran 1991’de park halindeki aracının altına bomba konulduğunu, o dönemde bu olayla ilgili başlatılan soruşturmadan sonuç çıkmadığını belirterek, ”İtirafçı Aygan’ın ifadesi ve Cem Ersever’in anılarının yer aldığı kitapta bu olay yer aldı. Bu saldırının JİTEM tarafından yapıldığı ifade edildi. Bu nedenle davaya müşteki sıfatıyla katılmak istiyorum. Bu olayın aydınlatılmasını talep ediyorum” diye konuştu.

Sanık Adil Timurtaş ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmayan avukatı huzurunda savunma yapmak istediğini mahkeme heyetine bildirdi.

Avukatların taleplerini de dinleyen mahkeme heyeti, adresleri tespit edilemeyen ve savunmaları alınmak için hazır edilemeyen sanıklar Mahmut Yıldırım, İbrahim Babat, Mehmet Zahit Karadeniz, Lokman Gündüz ve Muhsin Gül hakkındaki yakalama emrinin sonucunun beklenilmesine karar verdi.

Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşma ertelendi.

Görevsizlik kararıyla 3. Ağır Ceza Mahkemesinden Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilerek birleştirilen ve ”Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ile itirafçı Abdulkadir Aygan’ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında ”cürüm işlemek için teşekkül oluşturma” ve ”birden fazla kişiyi öldürme” suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor

Yayınlanma tarihi

22 March 2011

Kategori Listesi