13 Köylüyü Gözaltında Öldürmekle Yargılanan Tuğgeneral Çitil’e Beraat

Fotoğraf: Gazi Nogay / AA

BİANET

Derik’te 13 köylüyü gözaltına alıp öldürmekle yargılanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil bugün beraat etti. Avukat Kuzu, “Devletin başından beri koruduğu bir sanıktı, buna uygun bir karar verildi” dedi.

Mardin’in Derik ilçesinde 13 kişinin öldürülmesiyle suçlanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil ile ilgili Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama bugün sonlandı, Çitil beraat etti.

Bugünkü son duruşmada Çitil beraat talebini yineledi. Savcı da önceki duruşmada Çitil’in beraatı yönünde karar verilmesini istemişti.

Kararla ilgili bianet’e konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı, avukat Erdal Kuzu karara itiraz edeceklerini, temyize gideceklerini söyledi.

Kuzu: Devlet sanığı koruyor

Avukat Kuzu, Çitil, devletin başından beri koruduğu bir sanıktı, buna uygun bir karar verildi. Zaten halen görevinin başında olması da korunduğunu gösteriyor. Kürtlere karşı işlenen insanlık suçları devlet tarafından meşru görülüyor, bu da bunu teyit eden bir karar oldu” dedi.

Duruşmaya, 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil ve avukatı ile mağdur yakınları ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel katıldı.

Mahkeme Başkanı Süreyya Saygın, müşteki yakınları ve avukatları ile sanık Musa Çitil ve avukatını dinledi.

Çitil: Yasalar çerçevesinde hareket ettim

Çitil, mahkemedeki savunmasında, yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini, görev yaptığı o dönemde yasalar çerçevesinde hareket ettiğini belirterek, kendisinin “terör örgütü tarafından hedef alınmak istediğini” söyledi.

Tuğgeneral Çitil, “Tüm deliler toplanmış durumda, beraatımı istiyorum” dedi.

15 dakikada beraat

Mahkeme heyeti mağdur yakınları avukatlarının son sözlerini dinledikten sonra karar için 15 dakika duruşmaya ara verildi.

Daha sonra mahkeme heyeti kararı açıkladı ve Tuğgeneral Musa Çitil’in beraatına hükmetti.

Salonda bulunan mağdur yakınları karara alkışlarla, “Verilen bu karar ile yeni bir cinayet işlediniz” diyerek tepki gösterdi.

Tuncel: Üstünlerin hukuku

Duruşma sonrası HDP Eş Genel Başkanı Tuncel açıklama yaptı:

“Gördük ki hükümetin söylediği şeyler gerçek dışı. Yani hükümet çözüm sürecinden bahsediyor, Türkiye’de Kürt halkıyla yeni bir buluşma sağlamaktan bahsediyor ama bunların hepsinin hikaye olduğunu, bunların hepsinin AK Parti’nin kendi iktidarını güçlendirmek için kullandığı sözlerden başka bir şey ifade etmediğini bir kez daha gördük.”

“Başbakan sürekli üstünlerin hukuku mu yoksa hukukun üstünlüğü mü, diye ifade ediyordu. Burada bir kez daha gördük ki üstünlerin hukuku geçerli. Devlet elbirliğiyle yargısıyla bu davaya sahip çıkmış, devleti akladığını zannedip aslında faili meçhul cinayetlerin üstünü örtme girişiminde bulunmuştur.”

“Başka bir gerçekle daha karşılaştık, Kürtlerin tanıklığı, şahitliği ve savunmasının hiçbir anlamı yok. Kürtseniz öldürülebilirsiniz.”

Ne olmuştu?

Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında öldürülen 13 köylüyle ilgili dönemin Derik Jandarma Komutanı Tuğgeneral Çitil hakkında dava açıldı.

Öldürülen köylülerin isimleri: Seydoş Çeviren, Yusuf Çeviren, Abide Çeviren, Ahmet Çeviren, Ramazan Çeviren, Mehmet Nejat Arıs, Piro Ay, Vejdin Avcıl, Mehmet Erek, Ramazan Erek, Ahmet Erek, Mustafa Aydin, Mehmet Faysal Ötün.

Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava daha sonra Adalet Bakanlığı’nın talebi ve Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin onayı ile “güvenlik gerekçesiyle” Çorum’a taşındı.

Hazırlanan iddianamede, Çitil hakkında 13 kez ağırlaştırılmış hapis cezası isteniyor. İddianamede ayrıca, Çitil’in öldürülen köylüler ile ilgili “terörist” diye tutanak tuttuğu belirtiliyor.

Davanın ilk duruşması, 11 Ekim 2012’de Mardin’de görülmüştü. (AS)

 

Yayınlanma tarihi

21 May 2014

Kaynak

13 kişiyi öldürmekten yargılanan Musa Çitil’e beraat, İMC TV, 21 Mayıs 2014

Kategori Listesi

Etiket Listesi