Hakim: Medeni Yıldırım’ın Yanındaydın, Sen Niye Vurulmadın?

BİRGÜN

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 3 yıl önce kalekol protestosu sırasında öldürülen Medeni Yıldırım’la ilgili davanın bugünkü duruşmasında tanıklar dinlendi. Hakimin tanıklara “Madem Medeni Yıldırım’ın yanındaydın, o vurulduğunda sen neden vurulmadın?” sorusu dikkat çekti.

Lice’de kalekol protestosu sırasında vurularak öldürülen Medeni Yıldırım davasının 4. duruşması bugün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada tanıklar dinlendi. Olay günü orada olan iki görgü tanığı da, karakoldan üzerlerine doğru ateş açıldığını söyledi.

imc’de yer alan habere göre, duruşmada hakim, tanıklara “Madem sen Medeni Yıldırım’ın yanındaydın, o vurulduğunda sen neden vurulmadın?” diye sordu. Avukatlar bu soruya itiraz etti.

Olay günü karakolda görev yapan bir uzman çavuş ile bir erin tanık olarak dinlenmesine karar veren mahkeme, ilgili yerlere talimatla ifadelerinin alınması için yazı gönderdi. Son duruşmada bu iki askere ulaşılamadığı bilgisi paylaşıldı. Mahkeme iki askerin dinlenmesine gerek olmadığına karar verdi.

Medeni Yıldırım’ın ailesinin avukatları, balistik raporlardaki bilgilere dayanarak 27 silahın kullanıldığını belirterek, davanın tek sanığının olamayacağını söylediler.

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin raporlarında da orantısız güç kullanıldığı belirtilmiş, havaya ateş açma emri verenlerin de kusurlu olduğu vurgulanmıştı. Davanın tek sanığı Adem Çitfçi’nin avukatı ise müvekilinin o dönemde zorunlu askerlik yaptığını, gerçek failin bulunmadığı için olayın müvekillinin üzerine yıkıldığını savundu.

Duruşma 13 Ekim’e ertelendi.

Ne olmuştu?

Medeni Yıldırım Diyarbakır, Liceli. 18 yaşındaydı.

28 Haziran 2013’te Diyarbakır Lice ilçesine bağlı Hêzan-Kayacık’ta kalekol yapımını protesto eden ve “Barış İstiyoruz” pankartıyla yürüyen kalabalığa askerler ateş açtı, Medeni Yıldırım öldürüldü.

Olayla ilgili önce Lice’de soruşturma açıldı. Yıldırım’la ilgili dosya görevsizlik kararıyla Lice Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Sonra da dosyaya gizlilik kararı konuldu.

Olaydan bir yıl sonra, Mayıs 2014’te Yıldırım’ın vurulduğu görüntüler ortaya çıktı, jandarmaların kalabalığa ateş açtığı kesinleşti. Buna rağmen Yıldırım’ın ölümüyle ilgili o tarihte de hiçkimse suçlanmadı.

Öldürülmesinden yaklaşık iki yıl sonra olay yerinde keşif yapıldı. Dava ise ancak Eylül 2015’te açılabildi.

Cumhuriyet Savcısı Yunus Ferhat Sorgut, hazırladığı iddianamede Medeni Yıldırım’ın karakola taş atanları izlediğini söyledi.

Savcı, şüpheli asker A.Ç.’nin “haksız tahrik altında olası kasıtla ateş ederek Yıldırım’ın ölümüne neden olması” nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun kasten öldürmeyi düzenleyen 81. ve olası kasıtı içeren 21/2 maddelerinden yargılanmasını istedi.

A.Ç. ise savunmasında olay sırasında nizamiye nöbet kulübesinde kendisinin bixi marka silahın başında olduğunu, silahın kurma kolunu çektiğini ancak ateş etmediğini belirterek suçlamayı kabul etmedi.

Yayınlanma tarihi

8 June 2016

Kategori Listesi