JİTEM’cilerin Davasına 11 Yıldır Adres Çıkmadı

 

SABAH

Faili meçhullerle ilgili 11 sanığın yargılandığı dava 11 yılda ‘görevsizlik’ gerekçesiyle toplam 5 mahkeme arasında gidip geldi. Davanın zaman aşımından düşmesine 9 yıl süre kaldı

Diyarbakır’da görülen 11 sanıklı JİTEM davasında, 11 yıldır süren yargılamaya rağmen bir arpa boyu yol alınamadı. 1999’da İdil Savcısı tarafından hazırlanan dosyayla başlayan ağır aksak yargı sürecine ‘görevsizlik’ damgasını vurdu. Dava, 11 yılda ‘görevsizlik’ gerekçesiyle 5 mahkeme arasında gitti geldi.

Güneydoğu’da 1987-94 yılları arasında bazı emekli generallerin bilgisi dahilinde “Adam öldürmek”, “araç bombalamak”, “suikast”, “adam kaçırıp infaz etmek” ve “fidye almak” suçlarından haklarında ömür boyu hapis istemiyle hazırlanan dosya DGM’ye gönderildi. DGM rütbeli askerlerle, diğerlerinin evraklarını birbirinden ayırdı. Sekiz askerin dosyası Genelkurmay’ın talebiyle Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’na gönderildi. PKK itirafçıları İbrahim Babat, Adil Timurtaş, Recep Tiril, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Hayrettin Toka, Fethi Çetin ve Abdulkadir Aygan ile jandarma istihbarat elemanları Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz ve korucu Faysal Şanlı isimli 11 sanık hakkında ise “Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak”, “adam öldürmek” suçlarından 3 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde dava açıldı. İki yılın sonunda, suçlamaların “terör suçu” kapsamında olmadığı gerekçesiyle dosya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme sanıkların suç işledikleri tarihte ‘asker’ olduklarını gerekçe göstererek, dosyayı 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne gönderdi. Askeri mahkeme de sanıklardan bazılarının jandarma ile ilişkilerinin kesilmesi nedeniyle Ankara’daki Uyuşmazlık Mahkemesi’ne gönderdi. 2009’da Uyuşmazlık Mahkemesi davaya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin bakmasına hükmetti. Son olarak bu mahkemeye Genelkurmay ve Jandarma’dan gelen “JİTEM adında bir birim yoktur” yanıtının ardından dosya, işlenen suçların “Yasadışı silahlı örgüt” kapsamında olduğu gerekçesiyle, bir kez daha görevsizlik kararıyla Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Duruşma önümüzdeki günlerde yapılacak.

Davanın zamanaşımı süresi ise 20 yıl. Davanın müdahil avukatlarından Tahir Elçi, “Türkiye’deki adli sistemin, devlet içindeki örgütlü bu tür yapıları etkili şekilde soruşturamadığı bu davada ibretle ortaya çıkmıştır” dedi. İddianamede, 11 sanığın, dönemin generalleri ile Silopi JİTEM Grup Komutanı emekli Albay Arif Doğan, Veli Küçük, Yüzbaşı İsmail Hakkı Öztopal, Yüzbaşı Sinan Yaşar’ın bilgisi dahilinde yasadışı olaylarda kullanıldıkları belirtiliyor. Ayrıca Veli Küçük’ün İstihbarat Komutanlığı’na getirilmesi üzerine, PKK itirafçılarına asker kimliği çıkarılıp Grup Komutanlığı’nda görevlendirildiği iddiaları yer alıyor.

Yayınlanma tarihi

19 January 2010

Kategori Listesi