Tutanaktaki Koordinatlarda Kaybedilenlerin Kemikleri Bulundu

EVRENSEL

“Dargeçit JİTEM Davası” dosyasına eklenen 1995 tarihli tutanakta geçen “50-51 koordinatları” ile o tarihte kaybedilen Nedim Akyön ile Davut Altınkaynak’ın kemiklerinin bulunduğu mağaranın koordinatlarının aynı olduğu ortaya çıktı. Av. Erdal Kuzu, “Dosyada ciddi bir delil olarak kabul ediyoruz bunu” dedi.

Mardin’in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 08 Mart 1996 tarihleri arasında Davut Altınkaynak (13), Seyhan Doğan (14), Nedim Akyön (16), Mehmet Emin Aslan (19), Abdurrahman Olcay (20), Abdurrahman Coşkun (21), Hikmet Kaya (24) ve Süleyman Seyhan (57) kaybedilmişti. Gözaltına alındıktan sonra 3’ü çocuk 8 kişi ile onların ailelerine bilgi verdiği iddia edilen Uzman Çavuş Bilal Batır’ın kaybedilmesine ilişkin aralarında karakol komutanlarının da bulunduğu 18 kişi hakkında, “taammüden öldürme” suçundan açılan dava bugün devam edecek. Kamuoyunda “Dargeçit JİTEM” olarak bilinen ve 30 Ekim 2014 tarihinde başlayan davanın duruşması Adıyaman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Askerler Tarafından Tutulan Tutanak Dosyada

Geçtiğimiz yıl Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilen, ancak Yargıtay tarafından tekrardan Adıyaman’a taşınan dava dosyasına, 2 Kasım 1995 yılında astsubay başçavuşlar Mahmut Yılmaz, Haydar Topçam ve Ahmet Çiçek tarafından tutulan ve olayı aydınlatacak bir tutanak da eklendi.

Söz konusu tutanakta, “Silah deposu olduğu bildirilen Ulaş Köyü Doğusundaki (50-51) koordinatlarında bulunan sığınağa gitmek üzere saat 15.30’da yola çıkan bir zırhlı personel taşıyıcı üzerinde bulunan İlçe J. Komutanı Mehmet Tire komutasındaki konvoyun Dargeçit ilçesinin Kılavuz Köyü istikametine çıkmıştır. 250. metresinde zırhlı tugay aracı üzerindeki Bixi marka mekanik ve elektrikle çalışan makinalı tüfeği kendiliğinden ateş alması sonucu araç içerisinde bulunan J.K. Mehmet Tire, sol göz alt kapağından, J. Astsubay Başçavuş Ahmet Çiçek sağ ayak diz üstünden, Midyat İlçe Jandarma Komutanlığında görevli GKK. larından Hüseyin Altunışık alın kısmından yaralanmış olup…” ifadeleri yer aldı.

Jandarma Koordinatların Uyuştuğunu Teyit Etti

Tutanağın dosyaya eklenmesinin ardından, avukatlar tutanakta bahsi geçen “50 – 51 koordinatları” ile 2015 yılında kemiklerine ulaşılan iki çoban Nedim Akyön ve Davut Altınkaynak’ın kemiklerinin bulunduğu alanın ayrı yerler olup olmamasının sorulmasını istedi. Söz konusu talebi yanıtlayan Mardin İl Jandarma Komutanlığı, 2 Kasım 1995’teki tutanakta geçen “50-51 koordinatları” ile Akyön ve Altınkaynak’a ait kemiklerin bulunduğu 2015 tarihli tutanaktaki Ulaş (Dîlan) köyündeki Pekurt Mağaralarının koordinatlarının aynı olduğunu bildirdi.

Avukat Erdal Kuzu: Ciddi Bir Delil

Tutanaktaki koordinatlar ile Akyön ve Altınkaynak’ın kemiklerinin bulunduğu mağaranın koordinatlarının uyuşmasını değerlendiren dosyanın avukatı Erdal Kuzu, “1995 yılında ailelerin başvurusu üzerine söz konusu tarihte görevlilerin ifadesine başvurulmuştu. Bu görevlilerin bir tanesi çocukların bir zırhlı araca bindirilerek, 50-51 koordinatlarına götürüldüklerini de ifade etmişti. Bu nedenle dosyada ciddi bir delil olarak kabul ediyoruz bunu” ifadelerini kullandı.

Yayınlanma tarihi

21 October 2018

Kategori Listesi