JİTEM Davası İzleme Raporu – 3 Haziran 2024

Ayça Onuralmış – 3 Haziran 2024

Mahkeme: Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi

Dosya No: 2022/732

JİTEM örgütüne ilişkin 1999 yılında hazırlanan 11 sanıklı iddianame ile 2005 yılında hazırlanan 5 sanıklı iddianamenin 2010 yılında birleştirilmesiyle JİTEM Ana Davası olarak anılmaya başlayan ve Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin 2013 yılında başlatılan dava ve Ayten Öztürk’e işkence edilerek öldürülmesine ilişkin 2019’da başlatılan davayla birleştirilen “JİTEM, Musa Anter ve Ayten Öztürk Davası”nın 36. ve karar duruşması Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Eylül 2022 günü gerçekleşmişti. Karar duruşmasında, Musa Anter’in öldürülmesi ile Orhan Miroğlu’nun yaralanması eylemlerinin ve Ayten Öztürk’ün öldürülmesi eylemlerinin 1992 yılında gerçekleşmiş olması dolayısıyla 765 sayılı TCK hükümleriyle düzenlenen 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu nedeniyle her iki davanın düşmesine, JİTEM Davası’nın ise başka bir esasa kaydedilerek devam etmesine karar verildi.

JİTEM Davası Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2022/732 esasına kaydedilmiş, ilk duruşması 6 Şubat 2023 günü görülmüştü. Davanın dördüncü duruşması 3 Haziran 2024’te görüldü. 

Duruşma Öncesi 

Daha önceki celselerin görüldüğü 2. kattaki 6. Ağır Ceza Mahkemesi önünde duruşma saatini beklerken kapıda asılı listede bu davanın yer almadığını fark ettim. Mübaşiri göremeyince kaleme sordum, duruşmaya ilişkin bilgileri olmadığını söylediler. Mübaşir geldiğinde ise mahkemede artık iki heyetin bulunduğunu, çift numara ile biten dosyaların artık ikinci heyet tarafından görüleceğini söyledi. Mübaşirin tarifi üzerine D bloğa gittim ancak salonu bulamadım. Sorduğum görevliler, o katta ağır ceza mahkemesi duruşma salonu bulunmadığını söylüyordu. Salonun bulunduğu koridoru öğrendim. Ankara merkezli 21 ilde düzenlenen ve 127 kişinin gözaltına alındığı kripto operasyonunun davası görüldüğü için salonun olduğu katın iki tarafı da polis bariyerleriyle kapatılmıştı. Koridorda adım atacak yer yoktu ve polis, avukatlar ve şüpheliler dışındakilerin girişine izin vermiyordu. Farklı bir duruşma için geldiğimi 3 polise anlatarak geçebildim. Salonun kapısında “6. Ağır Ceza Mahkemesi 2. Heyet” yazıyordu.

Salonun önüne geldiğimde saat 12.00 olmuştu. Kapıdaki listede önceki duruşmalar, görüldüğüne dair üstü çizilmiş ancak 11.50’de başlaması gereken bu duruşmanın üstü çizilmemişti. Kapı kilitliydi, heyet öğle arası vermişti. Davanın görülmediğini düşünerek kapıda bekledim. Saat 13.20’de mübaşir geldi. Bu davanın da görüldüğünü, 5 dakika sürdüğünü, ardından öğle arası verdiklerini, üstünü çizmeyi unuttuğunu söyledi.

Duruşma tutanağında;, Sanık Faysal Şanlı müdafii Av. Tülay Bekar yetkilendirmesiyle Av. Fatih Albayrak salonda hazır bulunduğunu, bir kısım avukatın ise mazeret sunduğu, sanıklar için çıkarılan yakalama emrinin infaz edilmediği, tanık işlemlerinin bir kısmının yerine getirilemediği, sanık avukatı ve duruşma savcısının eksikliklerin tamamlanmasını istediği, ara karar olarak ise sanıkların yakalanmasının beklenmesine karar verildiği öğrenildi. 

Bir sonraki duruşma 27 Ocak 2025 günü saat 10.10’da görülecek.

 

 

Yayınlanma tarihi

17 June 2024

Kategori Listesi

Etiket Listesi