TİHV, Emniyet’in “Biber gazı zararlı değildir, bize şimdiye dek bir zararı dokunmadı” açıklamasına yanıt verdi: “Size direkt gaz sıkılmadığı ve maske taktığınız için zarar görmemiş olmanız normal, biber gazının zararları bilimsel olarak kanıtlandı.”
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Emniyet Genel Müdürlüğü‘nün “personelimize bir zararı olmadı” şeklindeki biber gazı açıklamasına yanıt verdi:
“Failin mağdur olduğu çarpıtmasını anlamak mümkün değil, son beş yılda 11 kişi kimyasal gazlar veya vücutlarına isabet eden gaz bombaları nedeniyle hayatını kaybetti.”
İşte Emniyet’in açıklamasından satırbaşları ve TİHV’in “Gerçekler öyle değil” diyerek verdiği cevaplar:
Emniyet: “Gazetelere yansıyan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı incelendiğinde göz yaşartıcı gazın kullanılmasından dolayı alınmış bir karar olmadığı ancak gazın kullanım şekline yönelik bir karar olduğu anlaşılıyor.”
AİHM, İstanbul’da 2004’te düzenlenen NATO Zirvesi karşıtı bir gösteriye katılan öğretmen Güneş’e, çok yakın mesafeden göz yaşartıcı gaz sıkılması nedeniyle Türkiye’nin 11 bin 500 euro (yaklaşık 27 bin lira) ödemesine hükmetti.
TİHV: “AİHM’in Ali Güneş‘le ilgili kararında, ‘Polis, başvurucuya gaz sıkarak onu 3. madde kapsamında insanlık dışı ve aşağılayıcı bir muameleye maruz bıraktı’ deniyor.”
“AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkence ve diğer kötü muamele yasağını düzenleyen 3. maddesinin ihlali nedeniyle gerek kötü muamele uygulanması gerekse de etkin soruşturma eksikliği nedeniyle Türkiye devletini mahkûm etti.”
Emniyet: “Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs’taki olayda hayatını kaybeden Metin Lokumcu‘yla ilgili, Adli Tıp Kurumu Trabzon Grup Başkanlığı ve Adli Tıp Kurumu İstanbul 1. İhtisas Kurulu’nun verdiği raporlarda, ölüm nedeni, ‘mevcut kalp-damar hastalığının olayın efor ve stresi ile aktif hale geçmesi’ olarak belirtiliyor.
TİHV: “Adli Tıp Genel Kurulu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Bilimsel Araştırma Kurulu’nun hazırladığı ve Lokumcu’nun ölümünde kimyasal gaz etkisini ortaya koyan raporuna dayalı olarak otopsi raporuna yapılan itirazı kabul etti. Yeni bir rapor hazırlanacak.”
“Kaldı ki, bugüne kadarki bilimsel raporlar Lokumcu’nun ölümünde kimyasal gaz etkisini yeterince ortaya koyuyor.”
Emniyet: “Ayrıca bu gazlar, kullanan personelimiz üzerinde de bugüne kadar hiçbir şekilde kalıcı bir zarar meydana getirmedi.”
TİHV: “Gaz atılması sırasında, güvenlik personeli yeterince uzak bir bölgede durur ve koruyucu maskelerle önlem alır. Kendilerine direkt olarak gaz uygulanmaz, failin aslında mağdur olduğunu söylemek gerçeği çarpıtmak olur.”
Emniyet: “Göz yaşartıcı gazların, insan sağlığına kalıcı zarar verdiği şeklindeki iddiaların gerçek dışı olduğu klinik raporlarda da tespit edildi.”
TİHV: Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nda (PVSK) 14 Haziran 2007’de yapılan değişiklikten bu yana, 2008’de bir, 2009’da dört, 2011’de beş, 2012’nin ilk üç ayında üç olmak üzere yaklaşık beş yılda 11 kişi yoğun göz yaşartıcı kimyasal gaz kullanımı veya gaz kapsüllerinin vücutlarına isabet etmesi nedeniyle yaşamını yitirdi. TİHV’e başvuranlarda da bu gazların sağlığa zararları bilimsel olarak tespit edildi. (AS)