Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasındaki faili meçhullerle ilgili davanın ilk duruşması yapıldı. Duruşma, adli kolluk görevlisi sanıklarla ilgili HSYK’dan izin alınması için 3 Haziran’a ertelendi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savcı, sanıklardan Hasan Atilla Uğur ile Eşref Hatipoğlu’nun görevlerinin adli kolluk amiri olarak geçtiği için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan (HSYK) soruşturma izni alınması gerektiğini belirtti.
Sanık avukatları da savcının görüşüne katılarak davada HSYK’dan izin alınmasını istedi. Şikâyetçi avukatları ise emsal kararlar bulunduğunu belirterek, izne gerek olmadığını savundu. Tarafları dinleyen mahkeme heyeti, dosyanın bir bütün olduğu gerekçesiyle sanıklar Hasan Atilla Uğur ile Eşref Hatipoğlu hakkında HSYK’dan yargılama izni alınması için dosyanın HSYK’ya gönderildiğini açıkladı. Şikâyetçi avukatlarının itirazı üzerine hâkim itiraz yolunun açık olduğunu söyledi.
Mahkeme kararını protesto ettiler
Duruşma çıkışı mağdur yakınları açıklama yaparak mahkemenin kararını protesto etti. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, son yasa değişikliğiyle sanıkların rütbesi ne olursa olsun davada durdurma ve düşme kararı verilemeyeceğini söyledi:
“Mahkeme yasa maddelerini istismar ederek sanıkları korumak istiyor. Bu adaletsizliğe biz hukukçular olarak isyan ediyoruz. Ergenekon davasında çok üst düzey kamu görevlileri yargılandı. Eski genelkurmay başkanı İlker Başbuğ yargılandı. O mahkemeler silahlı terör örgütünden yargılanan bir sanığın sıfatı ne olursa olsun mutklaka yargılanması gerektiği ve soruşturma iznine gerek olmadığına karar verdi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi bu uygulamayı da göz ardı etti. Mağdurlar 20 yıldır adalet arıyorlar ve adaletin kapısındalar. Ne yazık ki adaletin kapısı bir kez daha duvara dönüştü. Bunu kabul edilemez buluyoruz.”
Mardin ve ilçelerinde 1992-1996 yılları arasında işlenen 22 faili meçhul cinayet, kaybetme ve köy yakma olayında yer aldığı iddia edilen 9 sanık hakkında açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilmişti.
İnsan kemikleri bulundu
Mardin Kızıltepe’ye bağlı Katarlı köyünde bulunan bir su kuyusu ile yakın çevresinde ve Kırkkuyu köyü Tılzerin (Aysun) mezrasındaki bir su kuyusu ile yıkıntı halindeki bir evin tuvalet çukurunda çeşitli tarihlerde yapılan kazı çalışmaları sonucu çok sayıda insan kemiği bulundu.
Kuyularda bulunan kemikler, mağdur yakınlarından alınan örneklerle birlikte İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderildi. Burada yapılan DNA testleriyle kuyularda bulunan kemiklerin çeşitli tarihlerde asker ya da korucularca gözaltına alındıktan sonra akıbetleri bilinmeyen Nurettin ve Necat Yalçınkaya kardeşler, Zübeyir Birlik, Zeki Alabalık, Abdurrahman Coşkun, Mehmet Emin Abak’a ait olduğu tespit edildi.
JİTEM davası
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 arasındaki gözaltında kayıplar, köy boşaltmalar ve infazları kapsayan davada dördü ordu mensubu, beşi korucu dokuz sanık yargılanıyor.
Davanın asker sanıkları ise Ergenekon davasından bir süre tutuklu kalan emekli albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan. Bu dört askerin Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele oluşumunun (JİTEM) Mardin ve Diyarbakır’daki yöneticileri olduğu iddia ediliyor.
Dava kapsamında Abdurrahman Kurga, Mehmet Emin Kurga, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ve İsmet Kandemir isimli korucular da yargılanıyor.
Dokuz sanığa yöneltilen suçlama ise “Silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve bu örgüte üye olmak, tasarlayarak insan öldürmek”.
İddianamade sanıklar gözaltına alındıktan sonra “PKK’lı süsü verilerek” infaz edilen ya da kaybedildikten yıllar sonra çeşitli tarihlerde yapılan kazı çalışmalarında cesetleri bulunan 22 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.
Dava kapsamında yargılananların öldürdükleri kişiler iddianamede şöyle sıralandı:
Abdulvehap Yiğit, Süleyman Ünal, Mehmet Nuri Yiğit, Tacettin Yiğit, Zübeyir Birlik, Abdulbaki Birlik, Kemal Birlik, Zeki Alabalık, Memduh Demir, Nurettin Yalçınkaya, Necat Yalçınkaya, Mehmet Emin Abak, Hıdır Öztürk, Abdulvahap Ateş, Mahmut Abak, Yusuf Tunç, Şeyhmus Kaban, İzzettin Yiğit, Yusuf Çakar, Abdurrahman Öztürk, Mehmet Ali Yiğit, Abdülbaki Yiğit.