Mahkeme, Mehmet Ağar’ın mahkemelerden vareste tutulması kararını kaldırdı
Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 1990’lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da arasında bulunduğu 19 kişi hakkında TCK’nın “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek” suçlamasıyla açılan dava ile bu sanıklardan 12’si hakkında Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın’ın 1993’te öldürülmesine ilişkin aynı suçlamayla açılan davanın birleştirilmesine karar verdi.
Mehmet Ağar, Korkut Eken, bazı eski özel harekat polisleri ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da arasında bulunduğu 19 kişi hakkında, 1990’larda işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili davanın öğleden sonraki bölümünde müşteki avukatları, sanıkların çapraz sorgusuna, tüm sanıklar hazır olduğunda başlanmasını istedi.
Avukatlar, Mehmet Ağar’ın duruşmalardan vareste tutulması yönündeki kararın kaldırılmasını talep etti.
Cumhuriyet savcısı, bu dava ile Abdulmecit Baskın’ın öldürülmesiyle ilgili dava dosyasında tarafların ve dava konusunun aynı olduğunu belirterek, davaların dosyalarının birleştirilmesini talep eti.
Sanıklardan Ayhan Çarkın’ın akıl sağlığının yerinde olup olmadığının belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu raporunun beklenmesini isteyen savcı, Çarkın’ın tutukluluk halinin devamını, diğer sanıkların ise tutuklanması yönündeki taleplerinin reddini istedi.
Bir kısım müşteki avukatları, savcının görüşüne tepki gösterdi.Bu sırada söz isteyen sanık Çarkın, tahliyesini isteyerek, şunları kaydetti:
“Kaçma şüphem neden olsun? Ben neden kaçayım? Somut bir delil yok. En küçük bir delil yok. Ben neyi karartacağım? Müştekiler üzerinde nasıl bir baskı oluşturacağım? Tutukluluğumun devamı haksızlık değil midir? Suçluysam dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski Başbakanlar Tansu Çiller ile Mesut Yılmaz ve emniyet istihbarat teşkilatında görev yapan bazı kişilerin de tutuklanması gerekir. Eğer bunlar soyutsa benim de mağduriyetime son verilmelidir.”
Ağar’ın Duruşmaya Gelmesine İlişkin Karar
Verilen aradan sonra mahkeme heyeti ara kararı açıkladı.
İddianamenin okunması ve sanıkların savunmalarının yeniden alınmasına ilişkin talepler ile savunması alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmaları taleplerini reddeden mahkeme, celse arasında ifadesi alınan sanıklar Mehmet Ağar ile Yusuf Yüksel hakkında verilen vareste kararını kaldırdı.
Tutuksuz sanıkların tutuklanmasına ilişkin müşteki avukatlarının taleplerini reddeden mahkeme, bu dava ile mahkemenin başka esasına kayıtlı olan Abdulmecit Baskın’ın öldürülmesiyle ilgili dava dosyasının birleştirilmesine karar verdi.
Abdülmecit Baskın’ın Ölümüne İlişkin Dava
Mahkeme daha sonra Abdulmecit Baskın’ın öldürülmesine ilişkin davaya geçti. Duruşmaya Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ziya Bandırmalıoğlu ve Ercan Ersoy’un da arasında bulunduğu 8 sanık katıldı.
Sanık Ayhan Çarkın, mahkeme heyetinin sorusu üzerine İstanbul Adli Tıp Kurumunda 17 gün kaldığını bildirerek, “Çok zor bir süreç geçirdim” dedi.
Cumhuriyet savcısı, iki davanın da benzer mahiyette olduğunu, bu davanın, zaman aşımına uğramaması için savcılık tarafından ayrılarak açıldığını bildirerek, birleştirme talebini yineledi.
Savcı, bu dava kapsamında da Ayhan Çarkın’ın tutukluluğunun devamını istedi. Müşteki avukatları, birleştirme konusunda taleplerinin olmadığını söylediler.
Müşteki avukatlarından Yusuf Alataş söz alarak, faili meçhul cinayetlerin devlet politikası olduğunu iddia etti ve “Cinayet işleyenler ‘Ne yaptımsa devlet için yaptım’ diyor ve gururla dolaşıyorlar” dedi.
Alataş, dava Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeyken yapılan usulü işlemlerin tekrarını talep etti.
Sanık Çarkın ise tahliyesini istedi.
Mahkeme heyeti, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunması nedeniyle davaların birleştirilmesine karar verdi. Sanıklardan Alper Tekdemir’in yakalama emrinin infazı ile Ayhan Çarkın’a ilişkin Adli Tıp Kurumu raporunun birleştirilen dosya üzerinden beklenmesine hükmeden mahkeme, Çarkın’ın diğer dosyada da tutuklu olmasını göz önünde tutarak, tahliyesine karar verdi.