Doğu ve Güneydoğu’da devlet adına onlarca cinayet işleyen ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kurulduğu kesinleşen JİTEM konusunda Diyarbakır’daki mahkeme ile Emniyet Genel Müdürlüğü anlaşamıyor. Terör örgütü KCK, faili meçhul cinayetler davası başta olmak üzere birçok davaya bakan Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, İsveç’te yaşayan sanık Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) hakkında daha önce çıkartılan kırmızı bültene ‘JİTEM bünyesinde çalıştığı ve eylemlere katıldığı’ bilgisinin eklenmesini istiyor. Ancak emniyet ‘JİTEM varlığının netlik kazanmadığı’ belirterek, bu talebi yerine getirmiyor. Mahkeme ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında iki yıldır devam eden yazışma nedeniyle JİTEM davası ile Musa Anter cinayetinin önemli ismi olan Aygan hakkında çıkartılan kırmızı bültenin iptal edilme riski ortaya çıktı.
Türkiye’de JİTEM hakkında açılan tek davanın duruşması, Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Aralarında ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdülkadir Aygan’ın da bulunduğu 16 sanıklı ‘JİTEM’ davasına hiçbir sanık katılmadı. Duruşmaya mağdur avukatı Barış Yavuz, sanık Erhan ve Emel Berak’ın avukatı hikmet işler katıldı. Mahkeme sanık Mahmut Yıldırım (Yeşil), Fethi Çetin, Hacı Hasan, Mehmet Zahit Karadeniz ve Muhsin Gül’ün yakalanmadığını belirtti. Mahkeme hakkında gıyabi yakalama kararı çıkartılan Aziz Turan’ın da (Abdulkadir Aygan) yakalanmadığını kaydetti.
Emniyetten İlginç Tespit: JİTEM’in Varlığı Netlik Kazanmamış
Mahkeme heyeti dosyaya konulan belgeleri okudu. Mahkeme heyeti sanık Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) hakkında iade talebiyle ilgili daha önce yazdıkları yazıya cevap geldiğini belirtti. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya imzasıyla gönderilen belgede Aygan hakkında 1992 yılında terör örgütü PKK üyesi olduğu ve Diyarbakır’da bir kişinin ölümü bazı kişilerin de yaralanması neden olduğu vurgulandı. Mahkemeye gönderilen belgede, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2005 yılında hazırladığı iddianamede ise Aygan’ın JİTEM adıyla oluşturulmuş ve devlet adına birçok adam öldürme ile PKK yandaşı olarak gördükleri birçok kişiyi gasp ettikleri belirtildiği vurgulandı. Emniyet Aygan ile ilgili Diyarbakır DGM’nin 1999 yılındaki iddianamesinde ise 1990–1991 yıllara arasında Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı’nda değişik rütbelerdeki askeri yetkililerle suç işlediğinin belirtildiği vurgulandı.
Emniyet açıklamasında, “Kırmızı bültende Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) PKK üyesi olduğu belirtilmiş. 2005 yılında ise şahsın PKK yandaşı olduğuna inandığı kişileri öldürdüğü belirtilmektedir. Ayrıca JİTEM adı altında oluşturulmuş sözde devlet adına yasa dışı yollarla eylem yapan bir örgütün varlığı henüz ülkemizde netlik kazanamamışken uluslararası düzeyde böyle bir örgütün varlığından bahsetmek çelişki oluşturmaktadır.” denildi.
Mahkeme heyeti ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) ile ilgili bilgi ve belgelerin tekrar emniyete gönderilmesine karar verdi.
Mahkeme Yeşil’in Adresini Açıklayıp Emniyete Talimat Yazdı
Bu arada mahkeme heyeti sanık Mahmut Yıldırım’ın bugüne kadar tebligata yarar açık adresinin tespit edilemediğini belirterek, “Hakkında çıkartılan yakalama kararı yerine getirilmeyen ve savunması alınamayan sanık Mahmut Yıldırım hakkında işlem yapılması için Keçiören İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne müzakere yazılmasına karar verdi.
Tutuklu hiçbir sanığın bulunmadığı duruşmada, 16 sanık hakkında ‘cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak’ ve ‘birden fazla kişiyi öldürmek’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 15’er yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.