Derik’te 13 köylünün öldürülmesinden yargılanıp beraat ettirilen Musa Çitil, Diyarbakır’a jandarma komutanı olarak atanmasının ardından şimdi de Jandarma Genel Komutan Yardımcılığına getirildi.
Mardin’in Derik ilçesinde 1993-1994 yıllları arasında İlçe Jandarma Komutanı olduğu dönemde 13 köylünün öldürülmesinden yargılandığı davada önce beraat ettirilen, ardından Yüksek Askeri Şura Toplantısı’nın (YAŞ) ardından tümgeneralliğe terfi ettirilen Musa Çitil, ‘çözüm süreci’nin sona ermesinin ardından başlayan çatışmalı dönemde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olarak atanmıştı.
Çitil şimdi de Jandarma Genel Komutan Yardımcılığına getirildi.
Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Resmi Gazete’deki İçişleri Bakanlığı’na ait atama kararları kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı atama kararnamesine göre Musa Çitil ve Ali Çardakçı, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral İbrahim Yaşar ile Tümgeneral Ali Özkara’nın yerine getirildi.
Musa Çitil Hakkında
Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında Derik Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı dönemde 13 kişinin öldürülmesiyle ilgili yargılanan Musa Çitil, Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamada yaptığı savunmasında, “yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini, görev yaptığı o dönemde yasalar çerçevesinde hareket ettiğini” söylemişti.
Çitil, 11 Ekim 2012’de açılan davada 21 Mayıs 2014 günü karar duruşmasında beraat etmiş, aileler de kararı Yargıtay’a taşımıştı.
Önce beraat eden Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Çitil, 2015’teki YAŞ kararıyla da terfi ederek tümgeneral olmuştu.
Çitil daha sonra da Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığına getirilmişti.
Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanıyken de Sur’da onlarca sivilin yaşamını yitirdiği ve ilçenin yıkıldığı “Bayrak-12” adı ile yürütülen operasyonu komuta etmişti.
Çitil, darbe girişimi sonrasında ise İçişleri Bakanlığı tarafından yeniden Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olarak atanarak görevine devam etmişti.
AİHM Mahkum Etmişti
Musa Çitil, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkum olduğu Şükran Aydın davasındaki 405 sorumludan biriydi.
1993 Haziranında gözaltına alınan Şükran Aydın’ın, götürüldüğü Derik İlçe Jandarma Karakolu’nda tecavüze uğradığı iddiasıyla açtığı davada sanık karakol komutanı Musa Çitil beraat etmiş ancak AİHM’de Türkiye aleyhine tazminat cezası verilmişti.
Çitil hakkında açılan bir işkence davasında da takipsizlik kararı verilmesi üzerine, Türkiye yine AİHM’de tazminat ödemeye mahkum edilmişti.