Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Hristiyan 3 kişinin Malatya’da katledilerek öldürülmesiyle ilgili Zirve Yayınevi davasının gizli tanığı İlker Çınar’ın ifade verdiği duruşmada, emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un da aralarında bulunduğu 17 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi ve duruşma, 9 Eylül’e ertelendi.
Mahkemenin 71. duruşmasındaki ifadesinde, sanık emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un kendisi ile ilgili ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Çınar, kendisinin Uzman Çavuş olarak görev yaparken Ordu’dan atılması ile ilgili belgelerin gerçek olmadığını ileri sürdü. Özellikle atılmış gibi gösterildiği TSK’ya karşı suçlayıcı hiçbir ifadesinin olmadığını söyleyen Çınar, Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi’nin (TUSHAD) çok gizli bir yapılanma olduğunu belirtti.
Davanın 73. duruşmasında ifadesine devam eden İlker Çınar, cinayetlerin, TUSHAD bünyesindeki 3. Hücre yapılanması tarafından işlendiğini öne sürdü ve eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve ekibinin katliamı planladığını iddia etti.
Cinayetler öncesi düzenlenen çalıştaylarda misyonerlerle ilgili sahte belgeler üretildiğini ve bu yolla Genelkurmay Başkanlığı ve devletin manipüle edildiğini savunan Çınar, böylece 18 Nisan 2007’de işlenen cinayetlerin 27 Nisan 2007 e-bildirisine malzeme yapıldığını vurguladı. Ergenekon terör örgütünün Dünya Af Örgütü’nü harekete geçirerek, ‘Türkiye’de azınlıklara katliam yapılıyor’ izlenimi oluşturmaya çalıştığını öne süren Çınar, yürütme organını iş yapamaz hale getirmenin amaçlandığını kaydetti.
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, tutuklu sanık Varol Bülent Aral dışındaki 16 tutuklu sanık, avukatlarıyla hazır bulundu. Duruşmaya tutuklu sanık emekli Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon da katıldı. Zirve davasının ikinci iddianamesinde bir numaralı sanık olan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, “örgüt yöneticiliği” ve “cinayete azmettirmek” le suçlanıyor. Tolon, aynı zamanda Ergenekon davasının da sanıkları arasında yer alıyor.
İlker Çınar, Hurşit Tolon ve sanık avukatı İlkay Sezer’in arasındaki çapraz sorgulama sırasında, Çınar’a çalıştığını iddia ettiği TUSHAD’ a alınma sürecinden bölük komutanın kimliğine kadar bir sürü ayrıntılı sorular soruldu.
74. duruşmaya gelindiğinde, Çınar, davanın sanığı Hurşit Tolon’un kendisinin adli makamlara teslim etiği TUSHAD kimliğinin sahte olduğunu belirtmesiyle ilgili olarak, “TUSHAD resmi bir yapı olmadığı için bu kimlik TUSHAD için geçerlidir. Resmi yönetmenliklere göre TUSHAD kimliğinin sahte olduğunu söylemek, aslında TUSHAD’ ı kabul etmektir. Çünkü bu yapı resmi bir yapı değil ki, kimliği de resmi olsun. Bu kimliğin devlete ait olduğunu söylemeyi kendime zulüm sayarım” ifadelerinde bulundu. TUSHAD’ ın varlığını reddeden Genelkurmay’ın ardından, hiçbir ifadesinde bu birimin Genelkurmay ile bağını söylemediğini belirten Çınar, TUSHAD’ ın gizli bir örgüt olduğunu ve armutlarla elmaların karıştırılmaması gerektiğini belirtti. Bu duruşmadaki ilgi çekici notlardan birisi de Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un avukatı Dilek Helvacı arasında yaşanan gerilimdi. Helvacı’nın “Orgeneral olan bir insan, sanık İlker Çınar’ın verdiği 14 ifadeyle tutuklu bulunmaktadır.” sözüne karşılık, Mahkeme Başkanı “Dağdaki çoban ile orgeneral hukuk önünde eşittir.” hatırlatmasını yaptı.
Taleplerin alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, emekli Orgeneral Tolon ile eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli albay Mehmet Ülger, binbaşı Haydar Yeşil, astsubay Abdullah Atılgan, uzman çavuşlar Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Adem Gedik ve Adil Akçay, İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, Varol Bülent Aral, Hüseyin Yelki, Levent Ercan Gelegen, Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım ve Hamit Çeker’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Sanık Ülger’in avukatının reddi hakim talebinin Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesince değerlendirilmesini kararlaştıran heyet, duruşmayı 9 Eylül’e erteledi.
(Kaynak: Anadolu Ajansı, İHA)