Avukat Bayraktar: Yargıtay’ın Kararı Sadece Para Cezasını Artırır

BİANET

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ethem Sarısülük davasında, sanık polis Şahbaz’a verilen cezayı esastan onadı ancak paraya çevrilen cezasının alt sınırdan olması hükmünü bozdu. Avukat Bayraktar, bu kararın sadece cezanın miktarını yükselteceğini söyledi.

Gezi direnişinde polis Ahmet Şahbaz’ın öldürdüğü Ethem Sarısülük’le ilgili davada, Yargıtay mahkeme kararının esasla ilgili gerekçesini onadı ancak cezayı bozdu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanık polis Şahbaz’a verilen ve paraya çevrilen 1 yıl 4 ay hapis cezasıyla ilgili, sanığa alt sınırdan ceza verilmesinin doğru olmadığını, cezanın arttırılması gerektiğini belirtti.

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, Yargıtay kararıyla ilgili bianet’e yaptığı açıklamasında, “Yargıtay yaşanan açık hukusuz, yasadışı, gayrı meşru karar ve uygulamaların üzerine sünger çekerek, yok sayarak yerel mahkeme kararının esas gerekçesini onayladı” dedi.

Bayraktar, Yargıtay’ın bozma kararının, sadece hapis cezasının dönüştürüldüğü para cezasının yükseltilmesini sağlayacağını belirtti.

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Aralık 2016’daki kararıyla, polis Şahbaz’a “olası kast ile öldürmek” suçundan verilen 1 yıl 4 ay 20 günlük hapis cezasını 10 bin 100 TL’lik para cezasına çevirmişti. Yargıtay Başsavcılığı da Şahbaz’a verilen para cezasını yeterli bulmuş ve onanması yönünde görüş belirtmişti.

7 yıldan fazla hapisten para cezasına nasıl gelindi?

Dava ilk olarak Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüş, mahkeme Şahbaz’a 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına hükmetmişti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararı usulden bozarken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Şahbaz’ın cezasında yapılan indirimlerin fazla olduğu, Şahbaz’a kasten öldürmeden daha yüksek bir ceza verilmesi gerektiği yönünde mütalaa hazırlamıştı.

Yargıtay’ın bozma kararının ardından dosya Aksaray Ağır Ceza Mahkemesine nakledildi, Şahbaz tahliye edildi. Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi de dava hakkındaki kararını 19 Aralık 2016’da açıkladı, Şahbaz’a 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verdi, bu ceza da paraya çevrildi.

Avukat Bayraktar, olası kast ile öldürmek suçundan verilen 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasının, bugünkü para cezası kararına nasıl çevrildiği sürecini bianet’e anlatmıştı: “Cezanın nasıl değiştiğinin yanıtı, Türkiye’deki siyasal konjonktürün değişimiyle yakından ilgili. Davanın başından, hatta Ethem’in vurulduğu andan itibaren olay, Türkiye’nin siyasal ortamından bağımsız değildi. Siyasal baskı altında yargılama süreci yaşandı.”

“Bilirkişi bile meşru müdafaa yok demişti”

Avukat Bayraktar, Yargıtay’ın nihai kararıyla ilgili bugünkü açıklamasında da, polis Şahbaz’ın Sarısülük’ü nasıl vurduğunun kameralara yansıdığını, buna rağmen yerel mahkemenin de kararını verirken “bu kanıtı ve kamera görüntülerini inceleyen uzmanların tespitlerini yok saydığını” ifade etti.

Bayraktar, dava sürecini de şöyle anlattı:

“İlk yargılama sonunda, kasten öldürme suçundan hüküm kurulup, ağır tahrik bahanesi ile büyük indirim yapılarak verilen 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası dahi bu mücadelenin başarısıydı. ‘Polise emri ben verdim’ diyen dönemin Başbakanı Erdoğan bu kararı beğenmedi ve kararı veren hakimleri kamuoyu önünde ‘paralel yargı’ ilan etti.

“Yargıtay kararı usulden bozduktan sonra önce davanın nakli tezgahı hazırlandı. İlk kararı veren Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinin yargılama görevi elinden alındı, Aksaray 1. Ağır Ceza Mahkemesine verildi. Yargılama görevi elinden alınan mahkemeye, taraflardan habersiz, dosyasız, yetkisiz korsan bir duruşma yaptırılarak, korsan bir tahliye kararı verdirilerek Şahbaz serbest bıraktırıldı.

“Mahkeme görüntü kayıtlarını TRT elemanlarından oluşturulmuş bir bilirkişi heyetine inceletti. İlk yargılama aşamasında bağımsız, tarafsız bilirkişilerden alınmış raporlara rağmen TRT heyeti olayları ve görüntüleri kısmen çarpıtan bir rapor verdi.

“TRT raporunda dahi sanığın silah tutan sağ koluna, ateş ettiği sırada herhangi bir taş isabet etmediği yazılıydı. Meşru müdafaa durumu yoktu. Ancak mahkeme meşru müdafaa yorumu yaptı ve meşru müdafaa sınırının kasıt olmaksızın aşıldığına karar verdi.”

Avukat Bayraktar, “Bu dava burada bitmeyecek, son söz henüz söylenmedi” dedi.

Ne olmuştu?

Gezi direnişine destek için Ankara’da yapılan eylemde, 1 Haziran 2013’te polisin açtığı ateş sonucu OSTİM işçisi Sarısülük başından vuruldu. Ağır yaralı olarak Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. 14 Haziran’da yaşamını yitirdi.

Sarısülük’ü vuran silahın polis Ahmet Şahbaz’a ait olduğu balistik raporuyla kanıtlandı. Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi, “meşru müdafaa sınırında kalması olasılığının varlığı” gerekçesi ile Şahbaz’ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Dava 3 Eylül 2014’te sonuçlandı. Mahkeme heyeti, haksız tahrik indirimi, “iyi hal” indirimi ve takdiri indirimde bulundu. Şahbaz’a verilen ceza bu indirimlerle 7 yıl 9 ay 10 gün oldu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, cezayı az buldu, Şahbaz’a kasten öldürmeden ceza verilmesini istedi. Yargıtay kararı usul yönünden bozdu.

Yeniden yapılan yargılamada, Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi 19 Aralık 2016’da kararını açıkladı, Şahbaz’a 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Hapis cezası, 10 bin 100 lira adli para cezasına çevrildi.

(AS)

Yayınlanma tarihi

13 December 2017

Kategori Listesi

Etiket Listesi