Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolan Nezir Tekçi davasında mahkeme bir tabur askerin ifadesinin alınmasına karar verdi
Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolan Nezir Tekçi’yi, öldürüp cesedini mayın patlatarak parçaladıkları iddiasıyla emekli Albay Ali Osman Akın ile yarbay Kemal Alkan’ın yargılandığı davada mahkeme, o dönemde bölgede konuşlu askeri birliklerde görevli 500’ü aşkın kişinin tanık olarak dinlenmesine karar verdi.
Olay tarihinde er olarak vatani görevini yapan ve duruşmada tanık olarak dinlenen Yunus Şahin, Nezir Tekçi’nin öldürüldükten sonra bölükteki Kürt kökenli askerlere cesedine ateş ettirildiğini iddia etti.
Yüksekova İlçesi’ne bağlı Aşağı Ölçek Köyü’nde çoban Nezir Tekçi, iddiaya göre 19 Nisan 1995 tarihinde Yüksekova’da görev yapan, Bolu Dağ Komando Tabur Komutanlığı’na bağlı askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. 1997 yılında Nezir Tekçi’nin babası Halit Tekçi’nin başvurusu üzerine askeri savcılık soruşturma başlattı.
Tanık Ortaya Çıktı: Teğmen Kopmuş Kafasını Bize Gösterdi
Savcılık yaptığı inceleme ardından kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. 2010 yılında Yunus Şahin adlı bir kişi, askerlik yaptığı dönemde Nezir Tekçi’nin ölümüne tanık olduğunu öne sürdü. Şahin, savcılıkta verdiği ifadede terör örgütü PKK ’ya yönelik düzenlenen operasyonda Nezir Tekçi’nin gözaltına alındığını öne sürerek şöyle dedi:
“Yüzbaşı Ali Osman Akın, Nezir’e ’Bize PKK’nin yerini ve silahlarını göster’ dedi. Nezir ise, ısrarla çobanlık yaptığını ve onların yerini bilmediğini söylüyordu. Kemal Teğmen, Nezir’in kolundan tutup, onu bizden 10 metre uzağa götürüp, orada G-3 ile kendisine 1 veya 2 el ateş etti. Ali Osman bize dönerek ’Hepiniz ateş edin’ dedi. Herkes Nezir’e doğru ateş etti. Nezir yere düşmüş ve ölmüştü. Sonra teğmen rütbesinde bulunan Kemal isimli komutan, ’Mayıncı yanıma gelsin’ dedi. Bir süre sonra mayının patlama sesi geldi. Bizler, ölen Nezir’in elbiselerinin havaya uçuştuğunu gördük. Kemal Teğmen bu kişinin vücudundan kopmuş kafasını getirip bize gösterdiğinden beri, bu olayı ve adamın yüzünü hiç unutamıyorum.”
Dava Eskişehir’e Alındı
Yunus Şahin’in iddiaları üzerine olaya karıştıkları öne sürülen o tarihte yüzbaşı olan emekli albay Ali Osman Akın ile o dönem teğmen olan yarbay Kemal Alkan hakkında Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’nde ’Canavarca hisle adam öldürmek’ suçundan dava açıldı. Ali Osman Akın ve Yarbay Kemal Alkan’ın tutuksuz yargılandığı dava güvenlik nedeniyle Eskişehir’e alındı.
Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan duruşmaya tutuksuz sanık 55 yaşındaki Emekli Albay Ali Osman Akın katılmazken, diğer tutuksuz sanık 42 yaşındaki Yarbay Kemal Alkan ile o yıllarda asker olan Yunus Şahin ile baba Halit Tekçi, İnsan Hakları Derneği, Özgür Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği avukatları katıldı. BDP Mardin Milletvekili Erol Dora da duruşmayı izledi.
Yunus Şahin’in İddiaları: Kürt Askerlere Ateş Ettirdi
Olay tarihinde er olarak vatani görevini yapan Yunus Şahin tanık olarak dinlendi. Şahin ifadesinde şu iddialarda bulundu:
“Ben o tarihte Gelibolu’da askerdim. Oradan Yüksekova’ya görevli gittik. Kemal teğmen bizim birlikteydi. Sabah operasyona çıkalım dedi. Bu sırada tepede Nezir Tekçi’yi gördük. Ali Osman Akın yüzbaşı da yanımızdaydı. Kemal teğmen 1’inci birliğin, Ali Osman Akın ikinci birliğin komutanıydı. Ali Osman Akın, Nezir Tekçi’ye ’Seni öldüreceğim’ dedi. O sırada bölük aşağıya indi. Nezir Tekçi koşarak bize geldi. Kemal teğmen emir-komutayı, Ali Osman Akın’a ’Emir komutayı bana verin’ dedi. Kemal teğmen, Nezir Tekçi’yi tepeye çıkardı ve 3 el ateş etti. Daha sonra bölüğe ’Kürt askerler elini kaldırsın’ dedi. Yaklaşık 20 kişi elimizi kaldırdık. Bize Nezir Tekçi’ye doğru ateş etmemizi söyledi. Ateş edildi. Ben ona doğru değil, yanına ateş ettim. Daha sonra mayıncıyı çağırdı. Mayıncı mayın döşeyip Nezir Tekçi’yi patlattılar. Daha sonra kopan kafasını Kemal teğmen tuttu. Daha sonra bölüğe döndük.”
Baba: Ayrımcılık Yapılıyor
Duruşmada avukat Mustafa Miras Çallı’nın tercümanlığında Kürtçe ifade veren baba Halit Tekçi de “Ben ve 7 oğlum. Bu devlet için askerlik yaptık. Kemal teğmen benim oğlumu öldürmekten zevk aldı. Ali Osman Akın, oğlumu görmediğini söylüyor. Yalan söylüyorlar. Benim babam da Çanakkale’de şehit oldu. Mezarını bile bilmiyorum. Bu toprakları birlikte beraber kurtardık. Ancak ayrımcılık yapılıyor. Ben mahkemenin Hakkari’de yerinde görünmesini ve oğlumun kemiklerinin bulunarak mezara konulmasını istiyorum” dedi.
Baba Halit Tekçi duruşmaya şalvarlı, kuşaklı ve yelekli giysilerle katıldı. Tekçi, oğlunun öldürüldüğü zaman da kendisi gibi yöresel kıyafetler giydiğini söyledi.
Halit Tekçi’nin avukatları tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklanmasını istedi. Sanık avukatları ise delillerin karartılmasının söz konusu olmadığını bu nedenle tutuklanma talebinin reddedilmesini isteyerek “Bugüne kadar 31 tanık dinlenmiştir. Bu tanıkların çoğu ifadelerinde olay tarihinde o bölgede olduklarını ancak böyle bir olayın yaşanmadığını söylemişlerdir” dedi.
Tutuklama Talebine ret, 500’ün Üzerinde Asker Dinlenecek
Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tutuklama taleplerinin reddine, Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen listeye göre o dönemde askerlik yapan 500’ün üzerinde tanığın bulundukları illerdeki yerel mahkemeler tarafından talimatla ifadelerinin alınmasına, Hakkari Yüksekova’daki olay yerinde keşif yapılması, kemik ve DNA araştırmasının yapılmasına karar vererek duruşmayı 10 Mayıs 2013 tarihine erteledi.