DERYA SAZAK
Ergenekon savcılarıyla birlikte görev yeri Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca değiştirilmek istenenler arasında, Güneydoğu’da faili meçhul cinayetler ve JİTEM’i soruşturan özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Ergun Tokgöz’ün de bulunduğu öne sürülüyor.
Tokgöz’le birlikte çalışan savcılar, hakkında dokuz kez müebbet hapis cezası istenen Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz’ün Cizre’de görev yaptığı 1994-95 yıllarında gerçekleştirilen infazları, ‘gizli tanıklar’a itiraf ettirmişlerdi.
İddianamedeki anlatımların geniş bir özeti, Faruk Balıkçı’nın kaleminden dünkü Taraf’ta yayımlandı.
Tüyler ürpertici cinayetler, PKK’ya karşı mücadelenin Güneydoğu cephesini bilenler açısından şaşırtıcı değil. PKK dağdaki çatışmaları şehirlere yaydıkça ‘kontrgerilla’ faaliyetleri de JİTEM’i doğurdu. PKK itirafçıları devşirilerek, ‘tetikçi’ olarak kullanıldılar. Yüzlerce, binlerce faili meçhul cinayet işlendi. Kaçırmalar, kayıplar, infazlar PKK terörünü bastırmanın aracı haline getirildi.
Susurluk kazasının ardından bu olayların üstüne gidilmek istendi. Ancak JİTEM’i sorgulamaya siyasetin de, yargının da gücü yetmedi.
TBMM’deki Susurluk Komisyonu raporlarında bu olayların bir kısmını aydınlatma çabası görülür. Kutlu Savaş raporunda ise Musa Anter gibi Kürt aydınlarının öldürülmesinin hata olduğu yazılıdır.
İsveç’e kaçan bir itirafçı, bu cinayetin kitabını çıkardı!
Cinayeti Cem Ersever’le birlikte işlemişlerdi.
Sağlık gerekçesiyle tahliye edilen, Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan da kilit aktörlerden biriydi. Susurluk’tan 12 yıl sonra Ergenekon kapsamında JİTEM’in üzerine gidiliyor.
Gizli tanıkların ifadeleri üzerine bölgede kuyular açıldı, kayıplarla ilişkilendirilen kemikler bulundu.
Taraf’ın Güneydoğu muhabiri Faruk Balıkçı’nın iddianameden alıntılarla aktardığı olaylar dehşet vericidir.
‘Sokak Lambası’ adlı bir gizli tanık, Cizre çevresinde gerçekleştirilen infazlardan sonra kimliklerin, ikişer üçer bölgedeki jandarma sorumlusu Cemal Temizöz’e teslim edildiğini öne sürüyor.
İddianameye göre, böyle işlenmiş 55 faili meçhul cinayetin emrini şimdi hakkında dokuz kez müebbet hapis cezası istenen albay Temizöz vermiş!
Elbette bunlar iddialar.
Diyarbakır’daki dava başladıktan sonra gerçekler açığa çıkacak.
Albay Temizöz’ü suçlayan ‘gizli tanıklar’ da muhtemelen o dönemde devletin ‘tetikçi’ olarak kullandığı itirafçılar.
İtirafçılık sistemi ‘bumerang’ gibi JİTEM’i kuranları vuruyor.
JİTEM’in tetikçileri, Güneydoğu’daki faili meçhulleri anlatmaya başladılar.
Ergenekon ‘Fırat’ın doğusu’na uzandı.
Özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı’nı bu aşamada değiştirmeye çalışmak, Şemdinli örneğini hatırlatıyor. Bırakın savcılar görevlerini yapsın, adalet yerini bulsun.