Zırhlı araçla çarptığı Şahin Öner’in ölümüne neden olan polis hakkında açılan davada sanık polis avukatı mahkemeye “Olay trafik kazası olarak değerlendirilsin” dedi. Mahkeme ise polisin Öner’e zırhlı araçla çarptığı yerde uzman bilirkişi eşliğinde keşif yapılmasına karar verdi.
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi’nde, 10 Şubat 2013 tarihinde gerçekleşen bir eyleme dönük müdahale esnasında kullandığı zırhlı araçla çarptığı 19 yaşındaki Şahin Öner’in ölümüne neden olan polis Selahattin Korkmaz hakkında açılan davanın 4’üncü duruşması Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
“Kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılandığı dava duruşmasına tutuksuz sanık polis, daha önce duruşmaya raporlu olduğunu içeren dilekçeyi sunduğu için Beykoz SEGBİS odasında hazır bulunmazken, avukatı duruşmaya SEGBİS üzerinden katıldı.
Duruşmada Şahin Öner’in babası Mehmet Şirin Öner ve avukatları hazır bulundu.
Heyet değişikliği nedeniyle önceki zabıtların okunmasıyla başlayan duruşmada iddia makamı bir önceki mütalaasını tekrar ederek sanık polisin cezalandırılmasını istedi.
Öner ailesinin avukatı, olay yerinde keşif yapılması yönündeki taleplerini hatırlattı.
Avukatlar sanık polisin kasten öldürme suçundan cezalandırılması ve hükümle birlikte tutuklanması talebinde bulundu.
Sanık avukatı: Trafik kazası olarak değerlendirilsin
Sanık polisin avukatı ise celse arasında sundukları savunmaları tekrar ettiğini belirterek, mütalaaya katılmadıklarını ifade etti, “Olayın trafik kazası olarak değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Keşif yapılacak
Mahkeme ara kararında tüm tanıklar ve sanığın katılımıyla resen seçilecek uzman bilirkişi eşliğinde olay yerinde keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı 2019’un Mart ayına erteledi.
Öte yandan mahkeme başkanının sanık avukatına, “Sanığa söyleyin isterse sonraki duruşma için Diyarbakır’a gelebilir, siz de aynı şekilde. Yoksa artık SEGBİS yok, yok öyle bir şey” demesi dikkat çekti.
Ne olmuştu?
29 Haziran 2017 tarihinde Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, avukatların görevsizlik talebini kabul etmiş ve dosyanın, Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vermişti.
Dosyayı inceleyen Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise sanık polis Selahattin Korkmaz ile Öner arasında daha önceye dayalı bir husumet bulunmadığı ve Öner’i “kasten öldürmediğini” ileri sürerek, sanığın “Kasten öldürme” değil “Taksirle öldürme” suçundan yargılanması gerektiğine hükmetmişti.
Bunun üzerine mahkemeler arasında oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü için dava dosyası İstinaf Mahkemesi’ne gönderilmişti.
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, dava dosyasındaki deliller, sanığın üzerine atılı suçun niteliği, iddianamede olayın anlatılış biçimi ve Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik gerekçesine dayanarak, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesine karar vermişti.