Şerzan Kurt Davası Yeniden Görülecek

BİRGÜN

Muğla’da 2010’da öldürülen üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’un davası Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. 3 kez Yargıtay tarafından bozulan davadaki hukuksuzluklara işaret eden Avukat Erkan Şenses, “Kurt dosyası hukuk fakültelerinde ders olarak dahi anlatılabilir” dedi.

Yeni Yaşam gazetesinin haberine göre, Muğla’da, 11 Mayıs 2010 yılında Kürt öğrencilere yapılan ırkçı saldırı sonrası çıkan olaylarda Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Şerzan Kurt’u (21) öldüren polis memuru Gültekin Şahin’in yargılandığı davanın duruşması bugün Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

‘DERS OLARAK ANLATILABİLİR’

Muğla’dan Eskişehir’e alınan davada, 3 kez Yargıtay tarafından bozulan dava hakkında bilgi veren Avukat Erkan Şenses, “2015 yılında verilen hapis cezası ile ilgili ben verdiğim bir mülakatta bu hapis cezasının, polis memurunun bir yurttaşı öldürmekten dolayı aldığı en yüksek ceza olduğunu belirtmiştim. Ancak maalesef bu görüşümde yanıldım ve Yargıtay kendi önceki kararından hukuka aykırı bir şekilde dönerek bu polis memuruna şu an 3 yıldan 9 yıla kadar bir hapis cezası vermesini talep ediyor” dedi.

Yargıtay kararının son bozma gerekçesinin Kurt’un içinde bulunduğu grup içinden taş atıldığı gerekçesi ile haksız bir tahrik indirimi olduğunu dile getiren Şenses, “Kurt dosyası hukuk fakültelerinde ders olarak dahi anlatılabilir” değerlendirmesinde bulundu.

‘TAHRİK İNDİRİMİ UYGULANAMAZ’

Yargıtay’ın son bozma gerekçesine ilişkin değerlendirmede bulunan Şenses, “Bundan böyle bir gruptan polise taş atıldığında veya iki sivil grup çatıştığında bir grup diğerine taş attığında o gruptan herhangi birini öldürdüğünüz de haksız tahrik indirimi alacaksınız. Diğer indirimler bir yana bu çok vahim bir şey. Çünkü haksız tahrik Türk Ceza Kanunu’nda ve Yargıtay uygulamasında mutlaka eylem tahriki ortaya koyan kişiye gelmesi gerekir. Siz 3 kişiden 2 kişi 1 kişi sana saldırmadı ona karşı fiilde haksız tahrik indirimi almamalısınız. Ama bu Yargıtay kararı bugünün aksini iddia ediyor. Bu da bence yanlış bir karar umarım Yargıtay en kısa sürede bu yanlıştan döner” diye belirtti.

Şenses, kolluk kuvvetlerinin işlediği suçlara yönelik cezasızlık politikasının olduğunu bunun bir dönem kırıldığını ama devam ettiğini sözlerine ekledi.

Yayınlanma tarihi

11 September 2019

Kategori Listesi