Adalet Bakanlığı: Elçi Cinayeti Davasının Diyarbakır’da Görülmesinde Sakınca Yok

Gazete KARINCA

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanlığı, Tahir Elçi cinayetine ilişkin dava yargılamasının Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesinde bir sakınca olmadığı yönünde görüş bildirdi.

Diyarbakır’da, 28 Kasım 2015 tarihinde sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare’nin altında basın açıklaması yaptığı sırada öldürülen dönemin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüyle ilgili dava yargılamasının Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesinin “kamu güvenliği açısından tehlike oluşturup oluşturmayacağı” yönündeki soruya Adalet Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

Elçi cinayetine ilişkin iddianameyi kabul eden Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na davanın “Kamu güvenliği açısından tehlike oluşturup oluşturmayacağını” sormuştu.

Davanın başka kente nakledilmek istendiği düşüncesine yol açan bu adım üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, durumu Adalet Bakanlığı’na bildirip, bakanlığın görüşünü sormuştu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Adalet Bakanlığı, 7 Temmuz’da verdiği yanıtta başsavcılığın yazısına atıf yaparak “Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinin 2020/117 esas sayısında kayıtlı kamu davasının başka yer ağır ceza mahkemesine naklinin istenilmesini gerektiren sebeplerin bulunmadığı” yönünde görüş bildirdi.

Başsavcılık da ilgili yazıyı 17 Temmuz’da mahkemeye gönderdi.

İlk duruşma 21 Ekim’de

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından cinayetten yaklaşık 4,5 yıl sonra hazırlanan iddianame 3 Nisan 2020 tarihinde sunulduğu Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Elçi cinayeti iddianamesi, aynı gün yaşamını yitiren polisler Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur’un ölümüne ilişkin iddianame ile birleştirildi.

Cinayetle ilgili sanık polisler S.T, M.S. ve F.K. ile PKK mensubu Uğur Yakışır hakkında hazırlanan iddianameyi kabul eden mahkeme, ilk duruşma tarihini 21 Ekim 2020 olarak belirledi.

İddianamede sanık polisler M.S., F.T. ve S.T.’nin “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten” 2 yıldan 6’şar yıla kadar hapsi isteniyor.

Yakışır için ise “iki polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak”, Elçi’yi “olası kastla öldürmek”, polis S.T.’yi “öldürmeye teşebbüs”, “izinsiz silah bulundurmak” iddialarıyla toplam 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapis cezası talep ediliyor.

Yayınlanma tarihi

20 July 2020

Kategori Listesi