Anter Davası’nda Dinlenen AKP’li Kızılkaya: ‘Cinayeti JİTEM’in İşleyip İşlemediğini Bilmiyorum’

GAZETE KARINCA

Musa Anter cinayeti ve JİTEM Ana Davası’nda tanık olarak dinlenen AKP’li Muhsin Kızılkaya, cinayeti işleyenlerin “JİTEM olup olmadığını bilmediğini” söyledi. “PKK’nin Anter’i sevmediğini” de savunan Kızılkaya’ya Anter’in oğlu Dicle Anter tepki gösterdi.

Musa Anter ve JİTEM Ana Davası, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kürt aydın ve yazar Musa Anter’in 1992’de öldürülmesi ve AKP Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu’nun yanında bulunmasına ilişkin, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da arasında olduğu 4 sanığın yargılandığı dosya ile birleştirilen 16 sanıklı JİTEM davasında AKP’li Muhsin Kızılkaya ‘tanık’ olarak dinlendi.

Muhsin Kızılkaya, Anter öldürüldüğü tarihte Özgür Gündem gazetesinde çalıştığını, Diyarbakır Belediyesi’nde düzenlenen kültür festivaline gazete kabul etmemesine rağmen Anter ve kendisinin katıldığını söyledi.

Kızılkaya’nın Anter’in ‘örgütün tehditleri nedeni ile’ Diyarbakır’a gelemediğini iddia etmesi üzerine ise Anter’in oğlu Dicle Anter söz alarak Kızılkaya’ya tepki gösterdi.

Anter, babasına örgütten yerel bir birimden mektup gönderildiğini fakat daha sonra özür dilendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Ben bu aşamada açıklama yapmak istiyorum, örgüt tarafından 87-88 yılında babama bir mektup gönderildiği doğrudur. Ancak örgüt daha sonra babamdan özür dilemiştir. 91 senesinde babamla bir araya geldiğimizde bu konuyu ona sordum, cevaben, bu işin artık kapandığını ifade etmiştir. Babama saygı duyulmasın ve bu konunun dile getirilmemesini istiyoruz.”

Kızılkaya: JİTEM olup olmadığını bilmiyorum

Orhan Miroğlu’nun avukatı Serhat Menzilcioğlu’nun kendisini tamamlayan sorulara da cevap veren Kızılkaya, “Cinayeti işleyenlerin JİTEM olup olmadığını bilmiyorum” demesi ise ‘cinayetin yönünü saptırmaya çalıştığı’ gerekçesiyle tepki topladı.

Kızılkaya tanık sıfatıyla şunları ifade etti:

“Örgüt kendi düzenlediği etkinlikler dışında hiçbir organizasyona katılmasından hazzetmiyordu. Onların yanında olanlar iyi idi, yanlarında olmayanlar hain idi. Musa Anter’e hain diyemiyorlardı ama kendisinden de haz etmiyorlardı.”

Kızılkaya’dan sonra Diyarbakır Jandarma İstihbarat Komutanı Cahit Aydın da SEGBİS ile dinlendi.

Daha önce talimatla ifadesi alınan Aydın, verdiği ifadeyi tekrarladığını söyledi.

Aydın, daha önceki ifadesinde Anter’in katli olayını duymadığı yönündeki ifadelerine açıklık getirmek istediğini belirterek şunları söyledi:

“Ben görev tanımım gereği cevap verdim çünkü şehir içinde yaşanan olaylar benim görev tanımım içerisinde değil. Dağdaki teröristin yerinin tespitine ilişkin anlık istihbarat topluyordum. Bu şekilde anlaşılmasını istiyorum.”

Ardından mahkeme salonunda bulunan sanık Savaş Gevrekçi Aydın’ın beyanlarına ilişkin bir sözünün olmadığını söyledi.

Tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS sistemi ile duruşmaya katılan Hamit Yıldırım ise, 5 yıldır haksız yere tutuklu olduğunu ve Musa Anter cinayeti ile ilgisinin bulunmadığını savunarak, tahliyesini istedi.

10 dakikalık bir aradan sonra ise savcı mütalaasını verdi.

Yeşil’in Şemdin Sakık Operasyonu’nda olup olmadığı bilgisi MİT’ten istendi

Savcı, MİT’e Şemdin Sakık operasyonuna Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın katılıp katılmadığına ilişkin yazı yazılmasını istedi.

Ayrıca savcı, Avukat Selim Okçuoğlu’nun talebi doğrultusunda yurtdışında bulunan Abdulkadir Aygan’nın savunmasının alınması yönündeki talebinin Adalet Bakanlığı ile yapılan yazışmalar da dikkate alınarak reddini istedi.

Savcı Mahmut Yıldırım’ın tutukluluğunun da devamını istedi.

Ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Mahkeme, MİT’e Mahmut Yıldırım’ın Şemdin Sakık operasyonuna katılıp katılmadığı yönünde mahkemeye bilgi verilmesi için yazı yazılmasına karar verdi.

Ayrıca, Nevin Soyukara, Celal Yeltekin, Turgut Atalay, Ferhat Ünlü, Abdurrahman Şimşek gibi tanıkların sonraki duruşmada SEGBİS ile dinlenmesi için hazır edilmesi kararını verdi.

Duruşma 27 Eylül’e ertelendi.

Musa Anter ve JİTEM Ana Davası

Musa Anter ve JİTEM Ana Davası, 1999 tarihli iddianamelerle yargılanan 11 sanıklı ve 2005 tarihli iddianameyle yargılanan 5 sanıklı davaların 2010’da birleşmesiyle süren ve “JİTEM Ana Davası” olarak anılan dava ile, 1992 yılında öldürülen gazeteci-yazar Musa Anter’in öldürülmesiyle ilgili 2013’te açılan davanın birleşmesinden oluşuyor.

Ağırlıkta itirafçılar ve Abdülkadir Aygan, Mahmut Yıldırım (“Yeşil” kod) gibi bir dönem devletin içinde “çete” olarak tarif edilen yapıların tanınmış aktörleri, bu dava kapsamında “Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, taammüden adam öldürmek, bir suçu söyletmek için işkence yapmak” gibi suçlardan yargılanıyorlar.

 

Yayınlanma tarihi

7 June 2017

Kategori Listesi