Dargeçit davasının Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmasında müdahil avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Dargeçit’te süren sokağa çıkma yasakları nedeniyle de mağdur aileler duruşmaya gelemedi. Davanın müdahil avukatlarından Erdal Kuzu, ‘yargılamayı yapacak mahkeme bulunamıyor” diyor.
Mardin’in Dargeçit ilçesinde 1995 yılında 7 kişi ile 1 askerin öldürülmesine ilişkin açılan ‘Dargeçit JİTEM’ davasının 2’inci duruşması bugün Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
“Güvenlik” gerekçesiyle Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren, Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Dargeçit Merkez Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz ve yardımcısı Haydar Topçam ile Uzman Çavuş Kerim Şahin‘taammüden öldürme’ suçundan yargılanıyor.
5 sanığın yargılandığı davada mağdur ailelerin avukatları mahkeme heyeti için ‘reddi hakim’ talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, talebin incelenmesi için duruşmayı 3 Mayıs 2016’ya ertelenmesini kararlaştırdı.
Mağdur aileler ve Dargeçit’te bulunan müdahil avukatlar ise Dargeçit’te 19. gününde devam eden sokağa çıkma yasağı nedeniyle duruşmaya katılamadı.
Mehmet Tire ortada yok, Hurşit İmren izinli
Dargeçit davası müdahil avukatlarından Erdal Kuzu, reddi hakim talebini Agos’a değerlendirdi. Yargıtay kararına rağmen Adıyama Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyada yargılama yapamayacağı gerekçesiyle davanın yeniden nakledilmesi talebinin, mahkemenin tarafsızlığına gölge düşürdüğünü belirten Kuzu şunları söyledi:
“HSYK’nın da altını çizerek söylemesine rağmen, tasarlanarak adam öldürmekten yargılanan bir kamu görevlisi için izin talebinde bulunulmaması gerektiğini ifade etmiştik. Mahkeme buna rağmen sanıklardan Hurşit İmren’in duruşmaya katılmama talebi kabul edildi. Bu da tarafsızlığa gölge düşürüyor. Bu dava gerçeğin ortaya çıkarılmasına yönelik bir yargılamadır. Ama sanıkların tamamı SEGBİS sistemi üzerinden dinleniyor. Bu yöntemle gerçeği ortaya çıkaramazsınız. Bu da mahkemenin dosyaya bakış açısını yansıtıyor. Mahkeme heyetini tümden reddettik.”
Kuzu, 20’den fazla şüphelinin bulunduğu, 8 kişinin ölümü üzerine başlatılan dava dosyasında 1 yıldan beri yargılamayı yapacak mahkeme bulunamadığını kaydetti; “Davanın önemli sanıklarından Mehmet Tire, mahkemeye hiç gelmedi. Faili meçhul ve gözaltında kaybetmelere ilişkin davalarda idari kanat ve askeri kanat uzlaşma içerisinde. Uzlaşmanın şu anki yansımalarını mahkemelerde görüyoruz. Sistematik cezasızlık politikası bu yargılamada da kendini gösteriyor” dedi.
Adalete erişim hakkı?
Dargeçit’te devam eden sokağa çıkma yasağı nedeniyle mağdur ailelerin ve müdahil avukatların da duruşmaya katılamadığını hatırlatan Kuzu, 90’larda devlet zulmünün ardından yaşananların ikinci bir zulüm olduğunu söyledi, “Mağdurların adalete olan erişim hakkı ihlal ediliyor” dedi.
Ne olmuştu?
Mardin’in Dargeçit ilçesinde 1995 yılında Süleyman Seyhan (57), Abdurrahman Olcay (20), Mehmet Emin Aslan (19), Abdurrahman Coşkun (21), Davut Altınkaynak (13), Nedim Akyön (16) ve Seyhan Doğan’ın (14) JİTEM tarafından sorgulandıktan sonra infaz edildiklerine ilişkin 2009 yılında, mağdur ailelerin başvurusu üzerine soruşturma açılmıştı. Soruşturma kapsamında Midyat Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Midyat Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.