Dokuz Köylünün Yakılmasında Cezasızlık Endişesi

 

BİANET

Muş’ta dokuz köylünün yakılarak öldürülmesi davasının bugünkü duruşmasında karar çıkmadı. Avukat Karaçelik, delillerin hüküm için yeterli olduğunu ancak cezasızlığın Türkiye’de yargısal bir pratiğe dönüştüğünü söyledi.

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) köyünde 22 yıl önce dokuz kişinin evlerinde yakılarak öldürülmesiyle ilgili davanın Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bugünkü duruşmasında, karar öncesi usule ilişkin eksikliklerin giderilmesine hükmedildi.

Mağdur ailenin avukatı Kadir Karaçelik bianet’e yaptığı açıklamada, 1 Mart 2016 tarihindeki duruşmada davanın karar bağlanmasını beklediklerini söyledi.

Bir önceki duruşmada, haklarında 9’ar kez ağırlaştırılmış müebbet istenen sanıklar hakkındaki adli kontrol kararı revize edilmiş, haftada bir imza verme yükümlülükleri kaldırılmıştı.

Bu kararın, mahkemenin nihai kararını nasıl etkileyeceğini sorduğumuz avukat Karaçelik şöyle konuştu:

“Sanıkların adli kontrol kararlarının dönüştürülmesi düşündürücü. Türkiye’deki cezasızlık yargısal bir pratiğe dönüştü. Kamu gücünü arkasına alıp cinayet işleyen bireylerin korunduğu, sayısız kararla ortaya çıktı.”

Musa Çitil, Mete Sayar, Temizöz davası gibi pratiklere baktığımızda, derin endişe duyuyoruz. Zayıflayan umudumuza karşı hukuki mücadeleyi sonuna kadar götüreceğiz.”

Avukat Karaçelik, Vartinis davasının 90’lı yıllarda işlenen suçlarla ilgili açılan davalar arasında delil anlamında en güçlü olan davalardan biri olduğunu söyledi.

“Deliller düşünüldüğünde, sanıkların cezalandırılmasına yeterli olacağını düşünüyoruz.”

Karaçelik, olayın tek hayatta kalan mağduru Aysel Öğüt’ün de cezasızlıkla ikinci bir travma yaşayacağını belirtti.

“Aysel Öğüt her duruşma, yıllar önce yaşadıklarını tekrar yaşıyor. Verilecek olumlu bir karar kayıplarını yerine getirmeyecek ama bir nebze olsun adalete olan inancını sağlayacak. Kısmen yüreğine su serpecek.”

Bugünkü duruşmada hayatını kaybeden mağdurlardan Eşref Öğüt’ün yasal mirasçılarına şikayetçi olup olmadıklarının sorulmasına karar verildi. Sonraki duruşma 1 Mart 2016’da. (AS)

Ne olmuştu?

2 Ekim 1993’te Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis köyünde yaşayan Mehmet Nasir Öğüt, Eşref Oran, Sevda Öğüt, Sevim Öğüt, Mehmet Şakir Öğüt, Mehmet Şirin Öğüt, Aycan Öğüt, Cihan Öğüt ve Cinal Öğüt askerlerce öldürüldü.

Olay, Vartinis’in kuzeyindeki dağlık alanda gündüz meydana gelen çatışmada bir astsubayın yaşamını yitirmesinden sonra gerçekleşti.

Hasköy İlçe Jandarma Komutanı, astsubayın cenazesini alıp Vartinis’in içinden geçerken aracı durdurup “Bu gece bu köyü yakacağım, başınıza yıkacağım” dedikten sonra birkaç el havaya ateş açıp ayrıldı. Gece saat 2-3 sıralarında beldeye özel harekatçı, komando ve yüzlerce askerle operasyon yapıldı.

Nasır Öğüt’ün evi beldenin merkezi bir yerinde belediye binasına çok yakın mesafedeydi. M. Sıddık Öğüt’e ait evin önünde bir kişinin zafer işareti yaptığı iddiasıyla ev ateşe verildi.

Görgü tanıklarının anlattıklarına göre o sırada evlerden sokaklara çıkanlar elleri yukarı kaldırılıp belediye binasının önünde toplatıldı. Yanan evin içinden çığlıklar gelmesi karşısında köy halkı kurtarmak için hareketlense de güvenlik güçleri izin vermedi. Evin içindeki anne, baba ve yedi çocuk diri diri yandı. Görgü tanıkları, küçük çocukların pencere korkuluklarına tırmanmalarına rağmen evden dışarı çıkmalarına izin verilmediğine tanık olduklarını anlattılar.

Evden sağ kurtulan tek kişi olan Mehmet Nasır Öğüt’ün kızı Aysel Öğüt suç duyurusunda bulundu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, evin PKK tarafından yakıldığını söyleyerek dosyayı kapattı. Aysel Öğüt’ün 2003’te yaptığı ikinci suç duyurusu üzerine dosya yeniden incelendi, dava açıldı.

Dava “güvenlik gerekçesiyle” Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı, ilk duruşma 4 Aralık 2013’te görüldü. Sanıklar ilk ifadelerinde “olayı hatırlamadıklarını” ya da “yangını PKK’nin çıkardığını” söylediler.

Olay tarihinde Hasköy İlçe Jandarma Bölük Komutanı olarak görev yapan Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu, Hasköy İlçe Jandarma Komando Bölük Komutanı Piyede Kıdemli Üstteğmen Hanefi Akyıldız, Muş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Şerafettin Uz ve Jandarma Başçavuş rütbesiyle Gökyazı Jandarma Karakol Komutanlığı görevini yapan Turhan Nurdoğan sanık olarak yargılanıyor.

Hiçbiri tutuklanmadı.

Evin enkazı, 2012-2013 yıllarında Nusaybin Belediyesi’nin katkılarıyla müze yaptırıldı.

Yayınlanma tarihi

21 December 2015

Kategori Listesi