Elif Akgül-10 Ocak 2024
Mahkeme: İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi
Esas No:
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 2007’de suikast sonucu öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada 26 Mart 2021’de mahkemenin kararını açıklamasının ardından Yargıtay’a giden dosyada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 15 sanık hakkında bozma kararı vermişti. Bozma kararının ardından cinayet döneminde Trabzon Jandarma Alay Komutanı olan Albay Ali Öz, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlileri Gazi Günay, Okan Şimşek, Volkan Şahin ve Veysal Şahin, dönemin Trabzon İstihbarat Şube’de R bürosuda sorumlu amir ve Şube Müdür Yardımcısı olan Hasan Durmuşoğlu, dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlisi Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya, cinayet döneminde İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli Astsubay Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş ve Muharrem Demirkale, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcılarından Osman Gülbel, Eski Mülkiye Başmüfettişleri Mehmet Ali Özkılınç ve Şükrü Yıldız’ın yargılaması yeniden başladı.
On altı yıllık yargılamada 1 Kasım 2023’teki bozma sonrası ilk duruşmada ilk defa Cumhurbaşkanlığı davaya katılma talebinde bulunmuş, talep kabul edilmişti. Duruşma 10 Ocak 2024’e ertelenmişti.
Duruşma Öncesi
Duruşma öncesi gazeteciler ile ‘Hrant’ın Arkadaşları’ndan üç kişi duruşmayı takip etmek için İstanbul Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nın ikinci katındaki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi önünde bekledi. Mahkeme salonunun bulunduğu koridor barikatlarla kesilmiş olsa da giriş çıkışlar kısıtlanmadı.
Duruşma Salonu ve Katılım
Duruşmaya adliye muhabirleri, gazeteciler ile Hrant’ın Arkadaşlarından üç kişi izleyici olarak katıldı. Ayrıca Hafıza Merkezi, Punto24 (P24) ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) dava gözlemcileri davayı izledi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşma Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’ndeki (SEGBİS) sorun nedeniyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonuna taşındı ve iki saatlik teknik aksaklığın ardından tutuklu sanıkların talepleri ile başladı.
Duruşmaya Dair
Gecikmeli başlayan duruşmaya tutuklu sanıklar Hasan Durmuşoğlu, Muharrem Demirkale, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Veysal Şahin, Gazi Günay, Okan Şimşek bulundukları cezaevlerinden, sanıklar Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Şükrü Yıldız, Ali Öz, Bekir Yokuş, Mehmet Ali Özkılınç ve Volkan Şahin ise bulundukları illerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda başlayan duruşmada ilk olarak Dink ailesi avukatlarından Hülya Deveci söz aldı.
“Cinayete giden süreç, Dink’in nasıl hedef haline getirildiği irdelenmeden Dink cinayetinin aydınlatılamayacağını düşünüyoruz. Cinayet öncesinden koparılarak yargılama refleksi bizi gerçeklerden koparıyor. Bu nedenle taleplerimiz gerçekliğini koruyor” diyen Avukat Deveci, Dink’in hedef gösterilme sürecine ilişkin özetle:
* Genelkurmay Başkanlığının 22 Şubat 2004 tarihinde internet sitesinde yer alan açıklama ile ne amaçlandığı, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’u İstanbul Valiliğinde Dink ile MİT görevlileri arasındaki görüşme için kimin aradığının, görüşmenin raporlarının iletilip iletilmediği sorulmasını, Genelkurmay Başkanlığından olaya ilişkin tüm belgelerin mahkemeye gönderilmesini;
* İstanbul Valiliğinde 24 Şubat 2024’te gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin MİT İstanbul Başkanı Hüseyin Kubilay Günay, MİT İstanbul Başkanlığı Terör Daire Başkanı Özel Yılmaz ile MİT İstanbul Bölge Başkanlığı görevlisi Handan Selçuk’un tanık olarak dinlenmesini;
* Dink cinayeti ile McDonalds saldırısına ilişkin bilgi sahibi olan azmettici Yasin Hayal’in çevresindeki Muzaffer Gargar, Mustafa Sabri Şahin, Süleyman Kartal, Uğur Ay, Hüseyin Tan ve Ergün Çağatay’ın tanık olarak dinlenmesini talep etti.
Duruşma savcısı ise Dink ailesi avukatlarının soruşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerinin reddini, dosyanın esas hakkında görüş için savcılığıa gönderilmesini talep etti.
Ardından söz alan dönemin Trabzon İstihbarat Şube’de R bürosuda sorumlu amir ve Şube Müdür Yardımcısı olan Hasan Durmuşoğlu tahliye talebinde bulundu.
Saat 11.00’de SEGBİS’in sisteminde yaşanan sorun üzerine duruşmaya ara verildi.
Duruşmada SEGBİS’teki teknik sorun nedeniyle saat 12.50’de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonunda yeniden başladı. Mahkeme heyeti “sadece tahliye taleplerini alacaklarını” söyledi.
Tüm sanıklar tahliye talebinde bulunurken cinayet döneminde İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli Muharrem Demirkale ve dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlisi Okan Şimşek duruşmaya bizzat gelerek savunma yapmak istediklerini söyledi.
Sanıklardan dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlisi Veysal Şahin “Bizim yetkili amirlerimiz cinayetin işlenmesinin engellenmesi için hiçbir girişimde bulunmamışlar. Cinayetten sonra ortaya çıktı. Bunu gizlemek için bize baskı yapıldı. O baskı kalkınca konuştum diye başıma gelmeyen kalmadı” ifadelerini kullandı.
Duruşmanın sonuna doğru Mahkeme Başkanı ile Muharrem Demirkale’nin avukatı Ayten İzmirli ile arasında tartışma çıktı. Demirkale konuşurken Mahkeme Başkan’ın SEGBİS sıkıntısı nedeniyle sadece tahliye taleplerini alacaklarını söylediği, bu nedenle Demirkale’nin soruşturmanın genişletilmesi talebini almadığını hatırlatan avukat İzmirli, diğer sanıkların ise tüm taleplerinin alındığını söyledi. Demirkale’nin savunmasının bölündüğünü belirten avukat İzmirli bunun adil yargılanma hakkının ihlali olduğunu ifade etti.
Sanıkların ardından söz alan müdafiileri de tahliye taleplerini sıraladı.
Ara Kararlar
Ara kararını açıklayan mahkeme soruşturmanın genişletilmesi taleplerini reddetti. Dink ailesi avukatlarının taleplerine ilişkin Yargıtay’ın bozma ilamından önceki dosyada karar verildiği belirtilerek bu duruşmada karar verilmesine yer olmadığına karar verildi.
Tüm tutukluların tutukluluk hallerinin devamına ve esas hakkında görüş için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar veren mahkeme duruşmayı 27 Mart 2024 günü saat 10.00’a bıraktı.