Kurucusu Arif Doğan Yıllar Sonra JİTEM Davasında

BİANET

Mahkeme Doğan’ın Ergenekon davası ifadelerini isteyecek. Hanefi Avcı’nın ifadesi Edirne’de alınacak.

“JİTEM Davası” olarak bilinen davada, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli albay Arif Doğan‘ın Ergenekon davasında yer alan JİTEM’le ilgili ifadelerinin İstanbul’dan istenmesine karar verdi.

Mahkeme dünkü (14 Nisan) duruşmada ayrıca, dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hanefi Avcı‘nın da tanık olarak dinlenmesine karar verdi. JİTEM’le ilgili ifadeleri Susurluk raporunda yer alan Avcı’nın ifadesi, şu an Emniyet Müdürü olduğu Edirne’de alınacak.

Avukatlar JİTEM’cileri savunmayı reddetti

Bu iki kararı önceki duruşmalarda talep eden Avukat Tahir Elçi, Diyarbakır Barosu’nun sanıklar için görevlendirdiği avukatların da suçlamaların kapsamını öğrendikten sonra davadan çekildikleri bilgisini bianet‘e verdi. Elçi bunu “Avukatlar JİTEM’cileri savunmayı reddetti” diye yorumluyor.

Mahkeme davayı hazirana erteledi.

Doğan “JİTEM’in kurucusuyum” demişti

Ergenekon davasının ikinci iddianamesinde, Doğan’ın JİTEM’in kurucusu olduğuna, daha sonra örgütü Veli Küçük’e devrettiğini söylediğine dair bilgiler ve JİTEM’in yasadışı faaliyetlerine dair belgelerinden alıntılar var. Bu faaliyetler arasında JİTEM’in ev bombalayıp PKK bildirisi bırakmak, yasadışı örgütle görüşmek, anında infazlar, sivil silahlı timler, sahte kimlikler var.

Elçi, bu bilgilerin JİTEM’in silahlı bir suç örgütü olduğunu kanıtladığını söylemişti.

Elçi’nin davaya müdahil olduğu vaka, 1989’da Şırnaklı Hasan CanerHasan Utanç ve Tahsin Sevim‘e işkence yapılması ve öldürülmesi.

Elçi, Üç kişinin JİTEM’in komutanlarından Cem Ersever‘in talimatıyla alınıp Silopi’deki JİTEM karakolunda işkence yapıldıktan sonra Nusaybin-Cizre karayolunda öldürüldüğünü söylüyor. Silopi’deki karakolun komutanının da Arif Doğan olduğunu anımsatıyor.

Diyarbakır’daki davada savcılığın JİTEM elemanı olduğunu belirttiği 10 sanık yargılanıyor. Suriye’deki adıyla Hacı Hasan Türkiye’deki adıylaİbrahim Babat, Adil Timurtaş, Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz, Faysal Şanlı, Recep Tiril, Abdülkadir Aygan, Ali Ozansoy,Hüseyin Tilki ve Hayrettin Toka.

1999’da Diyarbakır’da başlayan davada, 3. Devlet Güvenlik Mahkemesi görevsizlik kararı vermiş, dosyayı 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. 13 Şubat 2006’da bu mahkeme sanıkların asker statüsünde olduğunu söyleyerek görevsizlik kararı vermiş ve dosyayı 7. Kolordu Askeri Mahkemesi’ne göndermişti. Bu kararda ilk kez JİTEM’in varlığı resmen kabul edilmişti.

Askeri mahkeme de görevsizlik kararı verince dosya Anayasa Mahkemesi’nin özel bir mahkemesi olan Uyuşmazlık Mahkemesi’ne gitmiş, mahkeme de 5 Mayıs’ta davayı sivil mahkemenin görmesi gerektiğine karar vermişti.

Doğan JİTEM davasında yıllardır sanık olamadı

Elçi’nin verdiği bilgiye göre, 1999’da Diyarbakır’daki Devlet Güvenlik Mahkemesi savcılığı JİTEM’in komutanlarından Cem Ersever ve Arif Doğan’la ilgili soruşturma yapmak için Genelkurmay’dan izin istemiş, ancak Genelkurmay bu izni vermeyince soruşturulamamıştı. (TK)

Yayınlanma tarihi

15 April 2009

Kategori Listesi

Etiket Listesi