Deniz Tekin – 22 Ekim 2020
Mahkeme: Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi
Esas No: 2017/415
Diyarbakır’ın Lice ilçesi Kayacık köyünde 28 Haziran 2013 tarihinde, kalekol yapımını protesto eden yaklaşık 150-200 kişilik gruba jandarmanın ateş açması sonucu Medeni Yıldırım hayatını kaybetti, sekiz kişi de yaralandı. Olayın yaşandığı dönemde Kayacık Jandarma Komutanlığı’nda askerlik yapan Er Adem Çiftçi hakkında “Haksız tahrik altında olası kastla öldürme” suçundan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada yerel mahkemenin 2016 yılında verdiği beraat kararının İstinaf Mahkemesince bozulması ardından yeniden görülen Medeni Yıldırım Davası’nın 11. duruşması 22 Ekim 2020 Perşembe günü Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşma Öncesi
Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Mayıs 2020 günü görülmesi kararlaştırılan Medeni Yıldırım davası Covid-19 salgını kapsamında alınan tedbirler gerekçe gösterilerek 22 Ekim 2020 tarihine ertelenmişti. Adliye önünde Medeni Yıldırım davası için “güvenlik” önlemi almak amacıyla gelen çok sayıda çevik kuvvet ve zırhlı araç park halinde bekliyordu. Girişte HES (Hayat Eve Sığar) kodumu gösterip iki defa X-Ray cihazından geçip GBT kontrolü yaptıktan sonra adliye binasına ancak girebildim. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonu önünde Medeni Yıldırım’ın annesi katılan Fahriye Gündüz Yıldırım ile duruşmayı izlemek için gelen kardeşi Ayşe Tanrıverdi ve katılan avukatı Av. Serdar Çelebi ayakta bekliyordu. Karşılarındaki bankta ise duruşmayı izlemek üzere geldiklerini düşündüğüm ve birinin belinde telsiz olan iki sivil polis oturuyordu. Yıldırım’ın annesiyle konuştuktan sonra salonun yanındaki panoda asılan duruşma listesine baktım ve 9. sırada olan Yıldırım davasının saat 09.40’ta görüleceği yazılıydı. Mahkeme başkanının değiştiğini, yeni mahkeme başkan olarak Hatice Bahar Tertemiz’in atandığını öğrendim.
Duruşmaya Katılım
Duruşmanın kapısının önünde bekleyen 2 polis memuru, salona girenlerin kim olduğunu sorduktan sonra içeri aldı. Duruşmaya katılan Fahriye Gündüz Yıldırım, Diyarbakır Barosu Dava Takip Komisyonu üyeleri Av. Sidar Avşar ve Av. Sevcan Delidere ile İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Av. Ercan Yılmaz katıldı. Sanık Er Adem Çiftçi ile avukatı ise Kocaeli ilinden SEGBİS üzerinden duruşmaya katıldı. Duruşmayı izlemek için gelen ancak salona alınmayan Jinnews ve Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri ile Medeni Yıldırım’ın teyzesi Ayşe Tanrıverdi ile birlikte salonun önünde duruşmanın görülmesini bekledik. Duruşma salonunda iki çevik kuvvet polisi hazır bulundu.
Üç Yılda, 3 Mahkeme Başkanı Değişti
Yıldırım davasının duruşma saati gelmesine rağmen mahkemede henüz sadece üç davanın duruşmasının görüldüğünü öğrenince davanın planlanan saatte yapılmayacağını öğrendim. Katılan Av. Serdar Çelebi duruşmanın geç görülmesini öğrendikten sonra Mardin’de görülen bir başka bir davaya yetişmek üzere adliyeden ayrılmak zorunda kaldı. Duruşmanın başlamasına kısa bir süre kala adliyede görevli 10 çevik kuvvet polisi duruşmanın yapılacağı salonun önüne geldi. Yaklaşık 2 saat 37 dakikalık bir gecikmenin ardından mahkeme mübaşirinin elindeki duruşma listesine bakıp sanık Er Âdem Çiftçi’nin ismini okumasıyla duruşma başladı. Kendisinden salonun izleyici kısmının kapasını açmasını istediğim mübaşir, “Avukatlara söyleyin. Mahkeme başkanına iletsin” dedi. Gazeteci olduğumu davayı takip etmek istediğimi belirterek talebimi tekrar dile getirdim. Bunun üzerine mahkeme başkanının yanına gidip hemen geri dönen mübaşir bana “Salona izleyici almıyoruz” dedi. Avukatlar ve katılanların duruşma salonuna girdiği kapının açık olmasına sinirlenen Mahkeme Başkanı “Sabahtan beri burada duruşma yapıyoruz. Kapıyı kapat” diye mübaşire bağırdıktan sonra kapı kapatıldı.
Duruşmanın Seyri
Adli Tıp Kurumu, 16 Aydır Rapor Hazırlamadı
Mahkeme başkanı, izleyici almadığı duruşma tutanağına “Açık yargılamaya devam edildi” diye yazdırdı. Yıldırım’ın vurulduğu olaya dair güvenlik kamera kayıtları görüntülerinin ses kalitesinin ileri teknoloji ile iyileştirilmesi istenen TRT’nin hazırladığı görüntü CD’sinin mahkemeye ulaştığına dair yazı okunarak dava dosyasına girdi. Yıldırım’ın öldürdüğü olayda kullanılan Bixi marka silahın tetiğine basılması anında 10 adet mermi atıp atmadığı konusuna ilişkin bir önceki celsede Diyarbakır Polis Kriminal Laboratuvarı Müdürlüğü’nden (KPL) istenilen rapor mahkemeye ulaşmamıştı. Ancak mahkeme başkanının KPL’nin göndermediği raporu duruşma tutanağına yanlışlıkla “gelmiş” olarak geçirmesi dikkat çekti. Ayrıca, Medeni Yıldırım’ın ölümüne sebep olan mermi giriş-çıkış yerleri ve otopsi tutanağına göre merminin vücuttaki seyri konusunda Mahkemenin 16 Mayıs 2019’da rapor talep ettiği İstanbul ATK Genel Kurulu’nun raporu göndermediği tutanağa geçirildi.
Duruşmada ilk söz alan duruşma savcısı, dava dosyasındaki eksik hususların giderilmesini talep etti.
Katılan Av. Avşar, Sanığın Tutuklanmasını İstedi
Ardından söz alan katılan Fahriye Yıldırım davanın 6 yıldır devam ettiğini ancak halen olay yeri keşfi ve rapor beklediklerini belirterek buna tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Yıldırım’a, davada karar verme aşamasına geldiklerini belirterek “Biz de bu dava bir daha bozulmasın diye uğraşıyoruz. Deliller toplansın sonra sana söz vereceğim” dedi. Mahkeme başkanı Anne Yıldırım’ın beyanlarını duruşma tutanağına “Önceki beyanlarımı tekrar ederim. Şikâyetim devam etmektedir” şeklinde geçirdi. Katılan avukatı Av. Sidar Avşar ise davanın soruşturma süreciyle birlikte 7 yıldır devam ettiğini hatırlatarak, önceki duruşmada verilen ara kararda Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü KPL’ye yazılan müzekkerenin akıbetinin sorulmasını istedi. Dosya kapsamı ve toplanan deliller dikkate alındığında Sanık Adem Çiftçinin tutuklanmasını talep eden Av. Avşar, dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesini istedi. Ardından tek tek söz alan katılan avukatları Av. Ercan Yılmaz, Av. Sevcan Delidere eksik hususların giderilmesini talep ettiler.
Sanık Duruşmalardan Vareste Tutulmayı Talep Etti
SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmada ifade veren Sanık Adem Çiftçi, daha önce mahkemede yaptığı savunmaları tekrar ettiğini söyleyerek “Çalışmam nedeniyle işyerinden izin almada sorun yaşıyorum. Duruşmalardan vareste tutulmayı talep ediyorum” dedi. Sanık avukatı Av. Kasım Kutboğa da sanık olan müvekkilinin duruşmadan vareste tutulması talebinde bulundu.
Ara Kararlar
Yaklaşık 10 dakika süren duruşmanın ardından mahkeme ara karar yazmak için duruşmaya ara verdi. Mahkeme, 15 dakika süren aranın ardından yazdığı ara kararda rapor istenen KPL’nin müzekkere cevap yazmaması durumunda suç duyurusunda bulunulacağına dair ara karar kurdu. Mahkeme, Sanık Adem Çiftçi’nin tutuklanması yönündeki talebi de reddetti. Ara kararlar şöyle:
- Önceki celse 2 no’lu ara kararının akıbetinin sorulmasına, dosya kapsamı dikkate alınarak cevap verilmemesi halinde suç duyurusunda bulunulacağının ihtarına,
- 1 no’lu ara karar yerine getirildikten sonra dosyadaki diğer raporlar ile çelişkilerin (hangi yönden ateş edildiği) giderilmesi amacıyla bozma ilamındaki 2 no’lu bozma sebepleri dikkate alınarak Ankara Jandarma Kriminal Birimine müzekkere yazılarak ayrıntılı rapor düzenlenmesinin istenmesine,
- ATK Genel Kurulu’na müzekkere yazılarak önceki celse 1 no’lu ara karar gereğince ateşli silah çekirdek mermilerinin vücuttaki giriş-çıkış yerleri açısından otopsi raporu dikkate alınarak çelişkilerin giderilmesi suretiyle ayrıntılı rapor düzenlenmesinin istenilmesine, ilgili kurumlar ile kalem yolu ile irtibat kurularak gerektiğinde UYAP kanalı ile veya dosya örneği gönderilmek suretiyle 2 ve 3 nolu ara kararlar gereğince dosyaların veya evrakların gönderilmesine,
- Bozma ilamı doğrultusunda yapılacak keşfin ara kararlar yerine getirildikten sonra değerlendirilmesine,
- Sanığın savunmasının alınmış olmakla talebi nazara alınarak duruşmalardan vareste tutulmasına,
- Sanık müdafisinin SEGBİS ile hazır edilmesi amacıyla talimat yazılmasına,
- Müşteki vekilinin bu aşamada sanığın tutuklanması talebinin reddine.
Bir sonraki duruşma 04 Şubat 2021 tarihinde saat 09.15’te görülecek.
Katılan Yıldırım: Her Gelen Dosyada Eksiklik Var Diyor
Duruşma sonrasında davaya ilişkin görüşlerini sorduğum katılan Fahriye Gündüz Yıldırım Kürtçe verdiği cevapta “Bu davayı başından beri takip ettim. Mücadele ediyorum. Korona salgını rağmen duramıyorum, kendimi tutamıyorum. Sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağım. Bugün mahkemede konuşmama izin verilmedi. Hâkim bana ‘Eksikler var erteleyeceğiz, ne diyorsunuz’ dedi. Ben konuşunca da hâkim bana ‘Tamam sen otur’ diyor. Ben de 6 yıldır gidip geldiğimi ancak adaleti görmediğimi söyleyerek, kendisini beni yerime koymasını istedim. Her gelen ‘Dosyada eksiklik var” diyor. Medeni’nin ölümü üzerinden neredeyse 8 yıl geçti halen keşif yapmaktan bahsediyorlar. 6 yıldır burada adalet arıyorum ama adalet onlarda yok” dedi.