Burcu Ballıktaş Bingöllü / Hatice Bozkurt / 25 Aralık 2018
Mahkeme: Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesi
Dosya No: 2017/175
Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 4 Mayıs 2017 gecesi, MHP Silopi İlçe Teşkilatı’na ait parti binasının korumasında görevli polis memuru Ömer Yeğit’in kullandığı panzer tipi zırhlı araç, tek katlı betonarme bir evin salon kısmına çarptı. Duvar ve kolonları yıkılan evin salonunda uyumakta olan Muhammet Yıldırım (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşler yaşamını yitirdi. Olayla ilgili yürütülen soruşturma neticesinde, polis memurları Ömer Yeğit ve Murat Maden’in “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan tutuksuz yargılandığı davanın 6. duruşması 25 Aralık 2018 tarihinde görüldü.
Bir Önceki Duruşmada Neler Olmuştu?
25 Ekim 2018 tarihinde görülen 5. duruşmada Eylül ayında dava dosyasına sunulan, bilirkişiler tarafından yapılan keşif neticesinde hazırlanan rapora göre, eve çarpan panzer tipi araçların el freni olmadığından dolayı olayda asli kusurlu olan panzer iken, aracı kullanan ve görevlendirmeyi yapan polis memurları tali kusurlu idi.
Duruşmada Silopi İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis memurları Osman Fatih Buğra Tutar ve Ahmet Karaaslan tanık sıfatıyla beyanda bulundular. Tutar beyanında, Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın sertifikası olmayan personelin de panzerde çalıştırılmasına yönelik sözlü talimat verdiğini belirtti. Tutar ayrıca, çarpmadan sonra Selçuk Erdoğan’ın panzerin evin içerisinden çekilmesini söylediğini, ancak bu yönde belirli bir kişiye talimat vermediğini ekledi.
Müşteki avukatları, Jandarma tarafından hazırlanmış olan bilirkişi raporunun denetime elverişli olmamasını eleştirerek, rapora itiraz ettiler. Olayda asli olarak zırhlı aracın kusurlu olduğunu belirtmenin insan aklıyla alay etmek anlamına geldiğini söylediler. Ayrıca Selçuk Erdoğan ve Tuncay Taşdemir hakkında, görevi kötüye kullanma sebebiyle suç duyurusunda bulunulması, sanıkların ise tutuklanması talep edildi.
Çarpma esnasında panzeri kullanan sanık polis memuru Ömer Yeğit, o tarihe kadar panzer sürücülüğü deneyimi olmadığını söyledi. Bu şekilde görevlendirme yapılması talimatını veren Selçuk Erdoğan’ın sorumluluğunu vurguladı. Diğer sanık polis memuru Murat Maden de talimatı veren Selçuk Erdoğan’ın asıl sorumlu olduğunu belirterek yargılanmasını talep etti. Müdafiileri tarafından sunulan bilirkişi raporunun Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi’ne gönderilmesi talep edildi.
Sanıkların tutuklanması yönündeki talebin reddine, sorumluların ve kusur durumlarının belirlenmesi için İstanbul Teknik Üniversitesi’ne gönderilmesine, müştekiler avukatlarının suç duyurusunda bulunulmasına yönelik taleplerin daha sonra değerlendirilmesine, ATK Trafik İhtisas Dairesi’nin rapor düzenlemesi talebinin bu aşamada reddine karar verilmişti.
25 Aralık 2018: Altıncı Duruşmada Neler Oldu?
Duruşma saati daha önce 10:30 olarak belirlenmiş olmasına rağmen davanın 6. duruşması iki buçuk saat gecikmeli olarak saat 12:45’te başladı. Duruşma saatinin gecikmesi nedeniyle davayı izlemeye gelen kişilerden bazıları duruşmaya katılamayıp adliyeden ayrılmak durumunda kaldı.
Duruşma salonunda, Yıldırım kardeşlerin babası müşteki Mesut Yıldırım ile Şırnak Barosu’ndan gelen müşteki avukatları Av. Rojhat Dilsiz, Av. Osman Cingöz ile Av. Hüsnü Kaplan hazır bulundu. Sanık Murat Maden de kendisi için ayrılan bölümde yerini aldı. İzleyiciler için ayrılan dört sıralık bölümde, aralarında bir tane basın çalışanı ve iki tane avukatın bulunduğu 14 izleyici vardı.
Duruşmada bir önceki mahkeme heyetinin değiştiği görüldü. Yeni mahkeme heyeti, üye Şengül Akbaş ve Buket Doğan ile heyet başkanı Memduh Yalvaç’tan oluşuyordu. Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım için, vekilleri Av. Rojhat Dilsiz, Av. Osman Cingöz ile Av. Hüsnü Kaplan’a ayrılan bölümün yanına bir sandalye konmuştu. Sanık Murat Maden vekili Av. Görken Ünsal ve sanık Ömer Yeğit vekili Av. Hasan Kanatlı mazeret dilekçesi sunarak duruşmaya katılmadı.
Bir başka davanın görüldüğü, oldukça uzun süren bir duruşma oturumunun ardından geçilen mahkeme salonunun havasız olduğu görüldü. Ayrıca salonun ses sistemi oldukça kötüydü: İzleyicilere ayrılmış sıralardan, baba Mesut Yıldırım’ın ve sanık Murat Maden’in kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri cevaplar işitilemedi.
Duruşma tutanağından edinilen bilgiye göre, baba Mesut Yıldırım ve müşteki vekilleri eksik hususların giderilmesini, suçluların cezalandırılmasını talep ettiler. Sanık Murat Maden’in de eksik hususların giderilmesini talep ettiği öğrenildi.
Bir önceki duruşmada İstanbul Teknik Üniversitesi’nden talep edilmesine karar verilen bilirkişi raporunun tamamlanmamış olması sebebiyle yaklaşık yedi dakika süren duruşmaya son verildi.
Bir sonraki duruşma 14 Şubat 2018 günü saat 09:40’ta görülecek.