Musa Anter davası durma noktasına geldi

MİLLİYET

Diyarbakır’da 1992 yılında JİTEM tarafından öldürülen yazar Musa Anter cinayetiyle ilgili davanın duruşması, bilgi ve belge talep edilen kurumların cevap vermemesi nedeniyle durma noktasına geldi.

Davanın ilk duruşmasının görüldüğü 31 Temmuz 2013 tarihinden beri MİT, Adalet Bakanlığı,İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Emniyet ve Jandarma’dan sanık ve müdafi avukatlarının talebi doğrultusunda bilgi isteyen mahkemeye, şu ana kadar hiçbir cevap verilmedi. bugün yapılan duruşmada mahkeme heyeti, adı geçen kurumlarla ilgili taleplerini yineledi.

Yazar Musa Anter’in öldürülmesi, Orhan Miroğlu’nun ise yaralanmasına ilişkin Hamit Yıldırım, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım, hakkında yakalama kararı bulunan Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) ve tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi’nin yargılandığı dava, daha önce Özel Yetkili Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyordu. Bu mahkemenin kapatılmasının ardından dosyanın nakledildiği Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava duruşması görülmeye başlandı.

Bugün yapılan duruşmaya, tutuklu sanık Hamit Yıldırım ile tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi ile sanık ve müdafi avukatları katıldı. Mahkeme heyeti, daha önce MİT, Jandarma, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’na yazılan müzekkerelere cevap gelmediğini belirtti.

Mahkeme başkanı, Kutlu Savaş’ın raporunda bir belgede MİT’in, Yeşil’in, PKK’nın Muş alan sorumlusu Şemdin Sakık’ı İsviçre’ye gitme karşılığında öldürmeyi teklif ettiği ve bu bilgiyi MİT’e 1993 tarihinde Diyarbakır JİTEM grup komutanı vekilinin verdiği belirtildi.

Bunun üzerine, MİT’e geçen yıl yazılan müzekkerede JİTEM grup komutan vekilinin kim olduğunun sorulduğu ancak şu ana kadar cevap verilmediği belirtildi. Mahkeme ayrıca, Yeşil için İçişleri Bakanlığı’nın, yakalama infazının yerine getirmediğini belirterek, bu talebin yeniden gönderilmesini istedi.

Mahkeme, daha önce İçişleri Bakanlığı’na yazdığı yazıda Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’a silah ruhsatı verilip verilmediği yönündeki yazıya da cevap vermediğini, konunun tekrar sorulmasını, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden de müzekkereyle cevap istenmesini istedi.

Mahkeme heyeti ayrıca ‘JİTEM’i ben kurdum’ diyen Arif Doğan’ın Ergenekon soruşturması kapsamında evinde yapılan aramada ele geçirilen belgeleri ve dokümanları talep etmiş ancak şu ana kadar talebi yerine getirilmemişti. Mahkeme bu talebi yenileyerek, ayrıca JİTEM’ci olduğu belirten İbrahim Babat ile eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve Arif Doğan’ın beyanlarının alınmasının beklenmesine karar verdi. Mahkeme, Yeşil’in SGK kayıtlarıyla ilgili talebe cevap verilmediğini belirterek, bu talebin de beklenmesine karar verdi.

JİTEM Arşivi Talebine Yine Cevap Yok

Mahkemenin, geçen yıl istediği 1991-1993 yılları arasına ait JİTEM arşivi talebiyle ilgili de hiçbir işlemin yapılmadığı ortaya çıktı. Mahkeme yeni bir karar alarak, “Jandarma Genel Komutanlığı’na yazı yazılarak Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin İstihbarat Grup Komutanlığı dahil, komutanlık arşivlerinde olan tüm bilgi ve belgelerin gönderilmesi” talebiyle ilgili müzekkere yazılmasına karar verdi. Ayrıca yurt dışında yaşayan sanık Abdulkadir Aygan’ın SEGBİS sistemi üzerinden savunmasının alınması için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yazı yazmaya karar verdi. Mahkeme, sanık ve avukatlarının savunmasının ardından duruşmayı erteledi.

Yayınlanma tarihi

9 July 2014

Kategori Listesi