Mardin’in Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında 13 köylünün faili meçhul bir şekilde öldürülmesinden sorumlu tutulan dönemin İlçe Jandarma Komutanı ve halen Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Musa Çitil’in tutuksuz yargılandığı davaya devam edildi.
Çorum Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya katılan Tuğgeneral Çitil, “Şahsım ve jandarma teşkilatı ‘Suç örgütü’ gibi lanse ediliyor” diye konuştu. Duruşmaya katılan İbrahim Gödek de Çitil’in kendisine işkence yaptığını öne sürdü.
Derik İlçesi’nde 1993-94 yılları arasında 13 köylünün öldürülmesi ile ilgili dönemin İlçe Jandarma Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil hakkında açılan ve Adalet Bakanlığı’nın talebi ve Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’nin onayı ile Çorum’a alınan davanın 4’üncü duruşması, geniş güvenlik önlemleri altında bugün yapıldı.
Çorum Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Tuğgeneral Musa Çitil, mağdur yakınları ve avukatlar katıldı.
Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Musa Çitil, tanık ve müşteki beyanlarının bu güne kadar hepsinin dinlediğini ve somut bir delil ve belgeye dayanmadığını belirterek, “Jandarma Teşkilatı ve şahsım suç örgütü gibi gösterilmeye çalışılıyor. Somut delil olmadığı için iddiaların hiç birini kabul etmiyorum. Karşı taraf tanık bulmakta zonlandıklarını söylüyor. Aslında tanık bulmakta ben zorlanıyorum” dedi.
Çitil’den gördüğü işkenceyi anlattı
Duruşmaya katılan mağdurlardan 44 yaşındaki İbrahim Gödek, o dönemde “yüzbaşı” rütbesinde olan Tuğgeneral Musa Çitil’in kendisine işkence ettirdiğini başına silah dayadığını ifade ederek, şunları anlattı:
“Ben ve 3 arkadaşım cenazeye katılmak için özel aracımızla Köseli köyüne gidiyorduk ve aracımız jandarma tarafından durduruldu. Araç arandı hatta bizim üst aramamız dahi yapıldı. Beni askeri aracın içerisine götürdüler. Musa Çitil başıma silah dayadı. Bana, ‘sen teröristsin’ dedi. Sonra beni bir askeri alana götürüp kömürlüğe kapattılar. 6 gün boyunca aç susuz bıraktılar. Hatta öyle işkenceler yaptılar ki, elektrik verdiler çıplak halde soğuk su döktüler. Altı gün sonra da beni mahkemeye sevk ettiler ve serbest bırakıldım. O dönem hiç kimseden şikayetçi olamadım. Halen yaşadıklarımın izi var üstümde yıllarca tedavi gördüm. Tüm bunlar o dönem o bölgede yüzbaşı rütbesinde olan Musa Çitil zamanında olmuştur. Kendisinden şikayetçiyim.”
Duruşma sonunda müdahil ve mağdur avukatları mahkeme heyetinden Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Musa Çitil’in tutuklanması ve hakkındaki soruşturma dosyasının bir örneğinin de İçişleri Bakanlığına gönderilmesini talep etti. Talepleri reddeden mahkeme heyeti duruşmayı 14 Nisan tarihine erteledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu Mahkeme çıkışı açıklama yaptı. Kuzu “Kürtlerin yaşadığı coğrafyada, kürdistanda insanlığa karşı suç işlenmiştir. Bu suçlar teker teker ortaya çıkmaktadır fakat bu suçları yargılayacak objektif mahkemeler bulunmamaktadır. Suçların işlendiği yerlerden mahkemeler uzaklaştırılarak dosyaların üstü kapatılmaya çalışılmaktadır. 13 cinayetten sorumlu bir tuğgeneral halen insanları gözünün içine baka baba görevinin başında. İçişleri bakanlığı bu insanı görevden almıyor aksine koruma zırhı alıyor. Onun görevde olması gerçeklerin ortaya çıkmasına engeldir. Sonucunun bildiğimiz bir yargılama olmasına rağmen aileler hukuki mücadelesini sürdürüyor. Ama Kürtlere karşı işlenmiş suçların cezasının muhakkak verilmesini istiyoruz” diye konuştu.