Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015’te özel harekat polisi M. N. Göçmez tarafından öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasının üçüncü davası Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya Kazanhan’ın annesi Ayşe Kazanhan, babası Mehmet Emin Kazanhan, ailenin avukatı ve Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, Türkiye Barolar Birliği (TBB) adına avukat Hasan Erdoğan, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi adına avukat Hatice Beyza Aydemir katıldı.
MA’nın haberine göre; duruşmaya, firari polis Göçmez ve avukatı ise katılmadı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada mahkeme heyetinin değişmesi nedeniyle gelen evraklar tekrardan okundu.
Mahkeme heyeti, sanık polis adına çıkarılan yakalama emrinin henüz infaz edilmediğini belirtti.
Dilsiz: Sanığın Yurtdışına Çıkma İhtimali Olabilir
Ailenin avukatı Dilsiz, sanığın yakalanmamasına vurgu yaptı ve şunları söyledi: “Dosya 9 yıldır devam ediyor, mahkemece infazı beklenilen bir husus var, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararından sonra tensip zaptı ile sanık hakkında yakalama kararının çıkarılması gerekiyordu fakat bu maalesef verilmedi.
“Farklı bir durum söz konusu değilse ve kolluk görevlileri sanığı kollamıyorsa, sanığın yurt dışına çıkma ihtimali olabilir. O yüzden sanık hakkında kırmızı bülten işlemlerinin başlatılmasını talep ediyoruz. Sanık adına GSM operatörlerinin ve baz istasyonlarının incelenmesini, sanık adına banka hesaplarının incelenmesini talep ediyoruz, en azından sanığın bulunduğu yerin saptama hususu söz konusu olabilir.”
Erdoğan: Sanığın Serbest Bırakılması Hukuka Aykırı
Avukat Erdoğan ise, bu dosyasının TBB tarafından takip edilmesinin sebeplerinin olduğunu belirtti ve “Olay ilk olduğunda infial yaratmıştı. Bu dosyada faillerin gerektiği cezaları alması için 22 baro tarafından takip kararı aldık ve buraya geldik, belki de baroların dosyaya sahip çıkmasıyla sanık cezalandırıldı. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararından önce sanığın serbest bırakılmış olması hukuka aykırıdır” dedi.
Aydemir: Sanığın Yakalanması İçin Araştırma Yapılmalı
Avukat Aydemir de “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları ve Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine” dikkat çekti ve ekledi: “Çocukların yaşam haklarının korunması ve bu suçu işleyenlerin cezasız kalmamaları için meslektaşlarımın taleplerindeki gibi sanığın yakalanmasına yönelik araştırma yapılmasını talep ediyoruz.”
Savunmaların ardından duruşmaya ara verildi. Aradan sonra söz alan savcı, mütalaa verdi.
Dosyadaki, “eksik hususlar giderilmesi” yönünde mütalaa veren Savcı, “Sanığın ülke dışında olduğuna dair şu anda herhangi bir belgenin bulunmaması nedeniyle kırmızı bülten talebinin reddini” talep etti.
Mütalaanın ardından mahkeme heyeti, “sanık hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenmesine, sanığın güncel adres ve cep telefon numarasının titizlikle araştırılarak mahkemeye bildirilmesi için kolluk ve ilçe nüfus müdürlüğüne müzekkere yazılmasına” karar verdi. Avukatların “kırmızı bülten” talebi ise reddedildi.
Duruşma 20 Ekim’e ertelendi. (RT)