Cizre’de, 20 yurttaşın öldürülmesine ilişkin, Albay Cemal Temizöz’ün bir numaralı fail olarak yargılandığı davada, savcılığın ve mahkemenin tam üç yıldır ulaşamadığı şüpheliyi, mağdur ailelerin avukatı Tahir Elçi buldu.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın iddianamesinde, ‘Yavuz’ kod adını kullanan başçavuşun 20 cinayetin sorumlularından biri olduğu öne sürülüyordu. Bu kişi 1994’te İskan Arslan, Ramazan Elçi, Abdullah Özdemir ve İzzet Padır, Ramazan Uykur, İbrahim Adak, Cizre’nin Kurtuluş Mahallesi’nden İbrahim adlı kişi, PKK ’ya katılmak isterken yakalanan 4-5 köylü, 1995 yılında Suriye uyruklu iki kişi, Silopili üç genç ve Iraklı bir gencin öldürülmesi ile itham ediliyordu. Ne var ki Diyarbakır Savcılığı, sanığın gerçek kimliğine üç yıldır ulaşamıyordu. Mağdur ailelerin avukatlığını üstlenen Tahir Elçi, eldeki dosyalarda yaptığı inceleme sonucunda, ‘Yavuz’ veya ‘Yavuz Güneş’ kod adlarını kullanan kişinin 1966 doğumlu Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak olduğunu saptadı. Abdurrahman Avşar’ın yakalanmasına ilişkin 1994 tarihli tutanakta, ‘Yavuz Güneş’ kod adının altında imzası vardı. Elçi bu imzayı, İbrahim Danış’ın öldürülmesine ilişkin 30 Ocak 1994 tarihli ‘Yer Gösterme Tutanağı’ndaki imzayla karşılaştırdı. Bu tutanakta, Cemal Temizöz’ün yanı sıra ‘Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak’ın adı ve imzası vardı. İki tutanaktaki imzalar aynıydı. Elçi ayrıca, Kıyak’ın o yıllarda karıştığı bir maddi hasarlı trafik kazasının dosyasına da ulaştı. Dosyadaki imza da diğer iki imzayla uyuşuyordu.
Elçi, eldeki bu verilerle 21 Şubat 2012’de Diyarbakır Savcılığı’na sundu. Savcılık da ‘Yavuz’ kod adlı Burhattin Kıyak’ı Ankara ’da buldu. İşçi olarak çalıştığı saptanan Kıyak, dört gün önce Diyarbakır’a getirilerek tutuklandı. Kıyak, 1992-1996 yıllarında Cizre’de görevli olduğunu ve Cemal Temizöz’le tanıştığını kabul etti, cinayetlerle ilgili sorulara, “Bilmiyorum, hatırlamıyorum” diye yanıt verdi.